Međunarodna interdisciplinarna konferencija: Pucnji iz Sarajeva 1914-2014.

“Pucnji iz Sarajeva 1914.-2014./The Long Shots of Sarajevo 1914-2014.”, naziv je međunarodne konferencije, čije je otvorenje i početak zakazano danas na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, u 17 sati. Održavat će se do 28. lipnja i na njoj će sudjelovati 100 znanstvenika, istraživača i studenata iz 20 zemalja.

Tri razine

Internacionalna interdisciplinarna konferencija “Pucnji iz Sarajeva 1914-2014.”, koja se održava uz podršku i pokroviteljstvo EU, analizirat će povijesni atentat od 28. lipnja 1914, a od prof. dr. Vahidina Preljevića, Filozofski fakultet UNSA, voditelja Organizacionog odbora Konferencije, saznajemo da su njene osnovne značajke u tome da se, prije svega, fokusira na sam događaj Sarajevskog atentata.

– Mnogi se bave Prvim svjetskim ratom, a mi želimo osvijetliti atentat kao događaj i to na tri razine. Želimo ga rekonstruirati i to je, kažimo, historiografski dio konferencije, osvijetliti ideološku pozadinu i ideološke konzekvence tog događaja, zatim analizirati način na koji su iz tog događaja izlazile, odnosno nastajale priče, naracije, dakle, to je druga razina narativa, od naracija u književnosti do naracija u politici. I na trećoj razini želimo se pozabaviti mjestom Sarajevskog atentata u kulturnom pamćenju BiH, regije i Evrope i svijeta.

To su, dakle, tri naša glavna stuba konferencije. Mislim da je isto karakteristično to što je naša konferencija interdisciplinarna. Smatramo da je Sarajevski atentat toliko kompleksan da se ne može analizirati samo iz historiografskog ugla, nego da o tome imaju nešto reći i historičari književnosti i umjetnosti, sociolozi, politolozi, filozofi, tako da nastojimo ukrstiti različite disciplinarne perspektive, kaže Preljević, akcentirajući da je konferencija internacionalna i evropska u pravom smislu te riječi  i dodajući da “želimo da taj fenomen analiziramo bez ideološkog predznaka, da ga oslobodimo ideologije. Na taj način mislimo doprinijeti jednoj novoj kulturi sjećanja.”

Konferenciju su inicirali i koncipirali prof. dr. Preljević i prof. dr. Clemens Ruthner (Trinity College Dublin), a realizira se u suradnji s WUS Austria (Graz/Sarajevo) i uz financijsku i logističku podršku Fondacije Sarajevo srce Europe, Delegacije EU u BiH, austrijskih ministarstava vanjskih poslova i znanosti, ambasade Austrije u BiH, Filozofskog Fakulteta UNSA i Trinity Collegea Univerziteta u Dublinu.

Na konferenciji će biti podnijeto 45 referata, a među onima koji će to učiniti poznati su  američki povjesničari Charles Ingrao i Robert Donia, zatim bh. povjesničar Zijad Šehić, te engleski publicista i autor biografije o Principu Tim Butcher, pa kulturolozi Ivan Čolović i Wolfgang Müller-Funk, povjesničari i teoretičari književnosti kao što su Norbert Christian Wolf, Sanjin Kodrić, Luigi Reitani, višestruko odlikovani njemački lingvist Norbert Richard Wolf, bosansko-norveški politolog Džemal Sokolović, germanist i komparatist Marijan Bobinac, teoretičar drame i dramski pisac Almir Bašović…

– Mislim da taj jedan kulturološki pogled može nas približiti razumijevanju. U svakom slučaju, pokušat ćemo se približiti i korak dalje toj jednoj novoj kulturi sjećanja koja bi bila kritička i koja bi napravila odmak od mitologiziranja likova i događaja, kaže, između ostalog, dr. Preljević, odnosno pojašnjava da će imati analizu posljedica ili refleksija Atentata u različitim književnostima u Europi, od Češke, Poljske do austrijske i njemačke, i, naravno, bosanske i južnoslavenske književnosti.

Kultura pamćenja

– Također, analizirat ćemo koju ulogu atentat igra u kulturi pamćenja, pa ćemo imati, recimo, konkretno historičara arhitekture koji će baviti spomenicima ili spomeničkom kulturom u tom kontekstu. Imat ćemo sudionike koji će sa sociološkog stanovišta objasniti fenomen junaštva, koncept herojstva. Imat ćemo kulturologe koji će se pozabaviti razlikovanjem povoda i uzroka u povijesti na jednoj meta razini… Događaj je  veoma kompleksan, ima snažne refeleksije u kulturi, u društvu u cjelini…

Ovaj veliki akademski događaj bit će svečano otvoren izlaganjem njemačko-nizozemskog historičara Philipa Bloma, čija knjiga o “tumarajućem kontinentu”, prevedena je na više jezika, daje jednu široku panoramu odnosa i atmosfere u Europi prije 1914. godine, za što je dobila odlične kritike svjetske akademske javnosti.

Književna večer

Za 26. lipnja planirana je i književna večer s dva autora koja su se u svojim književnim djelima bavila temom atentata i na njoj će sudjelovati Dževad Karahasan, jedan od najznačanijih bh. autora današnjice i njemački autor Hannes Stein, koji je 2013. objavio zapažen roman “Komet”, koji u jednom fiktivnom eksperimentu opisuje svijet kakav bi bio da se sarajevski atentat nije dogodio.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close