Među 408 žrtava i beba kojoj nisu uspjeli ni ime dati

Desetu godinu zaredom u Visokom, tačnije u “Gradskim grobljima” Visoko, biti će upriličen ispraćaj posmrtnih ostataka identifikovanih Srebreničana. Ovog 11. jula vječni smiraj pronaći ćeukupno 408 žrtava srebreničkog genocida.

Tim povodom posjetili smo JKP “Gradska groblja” Visoko, gdje smo sa direktorom Asmirom Hodžićem razgovarali o pripremama za ovogodišnji ukop.

– Mi smo do sada obavili više od 90 posto posla pripreme za ispraćaj i ukop ukupno 408 žrtava genocida u Srebrenici. Nažalost moram istaći da državne i druge institucije sve manje pažnje posvećuju, kako finansiranju i traženju, tako i identifikaciji i ukopu žrtava. Najveći dio posla upravo obavljaju “Gradska groblja” Visoko i i naše kolege iz JKP “Komemorativni centar” Tuzla – ističe Hodžić.

 

Ove godine među 408 identifikovanih žrtava genocida ukopana će biti i ženska beba, novorođenče koje je rođeno te tragične 1995.godine i koje nije uspjelo dobiti ni ime, od oca Hajrudina i majke Have Muhić. To je i najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine, a najstarija žrtva je Edhem Rahmanović koji je rođen 1919. godine.

U stravičnim zločinima ubijani su svi muškarci iz jedne porodice, a ove godine će u Potočarima biti ukopani i Salkić Šaban sa svoja dva sina Senadom i Smajom, zatim i Hamed Halilović sa sinovima Hasanom i Hamdijom, Šaćir Rizvanović sa sinovima Mirzetom i Nijazom, kao i Smajo Ibrahimović sa sinovima Saibom i Salihom i bratom Smailom.

 

– Oglušili smo se na žrtve genocida, jako malo pažnje posvećujemo ispraćajima i ukopima, što će reći da smo jako brzo sve zaboravili. Zbog toga koristim ovu priliku da pozovem što veći broj Visočana, ali i građana iz drugih krajeva da dođu na ispraćaj posmrtnih ostataka žrtava srebreničkog genocida. Ispraćaj iz Visokog je u utorak 9. jula u 10.00 sati, a također pozivam i Sarajlije da izađu na ulice i odaju počast nevinim žrtvama genocida u Srebrenici – ističe direktor JKP „Gradska groblja“ Visoko, Asmir Hodžić.

 

Inače, iz Visokog će kolona sa tabutima nastaviti prema Sarajevu, kroz Alipašino polje, Titovu, a planirano je da se kolona zaustavi ispred zgrade Predsjedništva BiH. Nakon Sarajeva tužna kolona će se preko Sokoca, Han Pijeska, Vlasenice, Milića i Bratunca, uputiti za Potočare, a dolazak je planiran 9. jula oko 14:00 sati.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close