KulturaVisoko

Medresa „Osman-ef. Redžović“: Simpozij osam srednjih škola na engleskom jeziku

SIMPOZIJ UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA NA ENGLESKOM JEZIKU

U okviru vannastavnih aktivnosti, rada sa nadarenim đacima i ostvarivanja saradnje sa drugim školama JU Medresa „Osman-ef. Redžović“ ove godine po prvi put je organizirala jednodnevni simpozij za učenike srednjih škola na engleskom jeziku na temu „Perspektive budućnosti: obrazovanje u Bosni i Hercegovini ili u zemljama Evropske unije“ (Future perspective: Bosnian vs. Western European countries education).

Simpozij je održan u srijedu, 28. februara tekuće godine, i okupio je predstavnike osam srednjih škola, među kojima su četiri medrese, iz Mostara, Tuzle, Travnika i Visokog, zatim tri gimnazije, iz Kaknja, Visokog i Breze, kao i Franjevačka klasična gimnazija iz Visokog. Uz učenike – učesnike, seminaru su prisustvovali i profesori engleskog jezika koji su učesnicima pružili mentorsku podršku i pomogli im da pripreme svoja izlaganja.

Skup je svojim obraćanjem otvorio mr. Dženan Handžić, direktor medrese domaćina. Uz dobrodošlicu gostima, kazao je da kako je simpozij na engleskom jeziku jedan od brojnih sadržaja kojima se obilježava 25 godina postojanja i uspješnog rada Medrese „Osman-ef. Redžović“.

– Sadržajima poput ovog koji otvaramo danas želimo pokazati da smo škola koja vjeruje u mlade ljude i pruža im priliku da sazrijevaju, duhovno i intelektualno, i potiče ih da se međusobno upoznaju i sarađuju. Engleski jezik već odavno postao je ključ koji otvara brojna vrata i mi vas želimo ohrabriti da svoje poznavanje tog jezika usavršavate i koristite razgovarajući na jednu važnu temu koja se tiče vaše budućnosti.

Nakon toga učesnicima simpozija i ostalim prisutnim uvodnim govorom obratio se prof. dr. Sencer Yeralan, dekan Fakulteta menadžmenta i javne uprave na IUS univerzitetu u Sarajevu. Ovaj ugledni član međunarodne akademske zajednice koji je zvanje doktora nauka iz oblasti industrijskog inžinjeringa stekao na Univerzitetu u Floridi davne 1983. godine iskazao je zadovoljstvo što ima priliku obratiti se mladim ljudima koji diskutiraju o temama koje se tiču obrazovanja i budućnosti.

– Živimo u svijetu koji se brzo mijenja na temeljima tehnologije i obrazovanja. Mnoga današnja zanimanja i profesije prije pet godina nisu uopće postojali, kao što je izvjesno da će za pet godina postojati neka nova koja danas ne postoje. Obrazovanje oblikuje svijet i od mladih ljudi poput vas zahtijeva da brižljivo planiraju i odgovorno donose odluke o svojoj edukaciji, jer na taj način ustvari odlučujete o svojoj budućnosti – rekao je, između ostalog, dr. Yeralan.

Nakon toga uslijedila su izlaganja učesnika, kao i diskusija nakon koje su doneseni određeni zaključci. S obzirom na veoma pozitivne reakcije učesnika, iskazane na anketnim listićima, organizatori su iskazali namjeru da se ovakvi seminari priređuju svake godine, te da okupljaju još veći broj učesnika.

Haris DELIĆ

 

Više fotografija na fb stranici Medrese
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close