-TopSLIDEM plusOglasiVisoko

Medresa “Osman-ef. Redžović”: Katedra hadisa u znak sjećanja na rahmetli Mirsad-ef. Mahmutovića

Kao dio aktivnosti planiranih povodom mjeseca Mevluda, u znak sjećanja na rahmetli Mirsad-ef. Mahmutovića, dugogodišnjeg profesora u Medresi “Osman-ef. Redžović”, ova školska ustanova u saradnji sa njegovom porodicom organizira seriju predavanja pod nazivom Katedra hadisa “Mirsad ef. Mahmutović”.

Dženan Rezaković, pomoćnik direktora za nastavu u Medresi “Osman-ef. Redžović, ovim je povodom za Preporod.info podsjetio da je profesor Mirsad Mahmutović, uz profesore Džemala Salihspahića i Saliha Traku, jedan od najzaslužnijih za osnivanje i rad Medrese.

– Bio je tu od samog početka i svojim ugledom, znanjem i angažmanom dao ogroman doprinos u stasavanju ove mlade odgojno-obrazovne ustanove. S druge strane, profesor Mahmutović je dugi niz godina predavao hadis u Medresi, i mi kojima je predavao i danas se s ponosom sjećamo njegovih časova i predavanja. Smatrali smo da je najmanje što možemo učiniti da ostane sjećanje na ovog velikana upravo organiziranje jednog ovakvog projekta koji će i sadašnjim učenicima pomoći da shvate ulogu i značaj profesora Mahmutovića, koji je uz rahmetli profesora Mahmuta Karalića jedan od naših najvećih muhaddisa svog vremena – rekao je Rezaković.

Napomenuo je da u Medresi postoji i vannastavna aktivnosti pod nazivom Halka hadisa, koji nekoliko godina veoma uspješno realizira profesor hadisa, hafiz Nijaz Aganhodžić.

– Na tragu ove halke, nastao je jesenji semestar, Katedra hadisa, koju smo uz dozvolu i saglasnost porodice, nazvali po našem profesoru. Napravili smo jedan lijep plan, a to je da profesor Aganhodžić održi tri predavanja, a da zadnji predavač u mjesecu bude gost sa nekog od naših fakulteta. Sudbina je htjela da prvi gost predavač bude prof. dr. Šefik Kurdić, koji je radio na nekim projektima zajedno sa prof. Mahmutovićem, i da predavanje bude 28. oktobra, na drugu godišnjicu od preseljenja na ahiret prof. Mahmutovića – naveo je Rezaković

Predavanja se održavaju svakog četvrtka u školskoj džamiji, poslije jacije namaza, i otvorena su za javnost.

– Pored već spomenutog prof. Kurdića, gosti predavači će, ako Bog da, biti profesori sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, doc.dr. Kenan Musić i prof.dr. Zuhdija Hasanović. Unaprijed smo odredili teme, termine i predavače. Teme su pažljivo odabrane u skladu sa potrebama i izazovima vremena u kojem živimo – pojasnio je prof. Rezaković.

Katedra hadisa “Mirsad-ef. Mahmutović” traje do 23. decembra.

Katedra.jpg - Medresa

(Rabija Arifović/Preporod.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close