Kultura življenjaLifestyleZdravlje

Međunarodni dan bez duhanskog dima

U brojnim zemljama širom svijeta 31. januar se obilježava kao svjetski dan bez cigareta, tokom kojeg se pokušava educirati stanovništvo od opasnosti koje prijete pušačima ali i onima koji se nazivaju „pasivnim pušačima“. BIH se nalazi na listi 13 vodećih zemalja u svijetu po konzumiranju duhana. Naši sugrađani su svjesni koliko je pušenje štetno za zdravlje i mnogi od njih su upravo iz tog razloga i prestali konzumirati cigarete, ali ima i onih koje ni to ne sprečava da prestanu sa ovim porokom. Također većina se slaže da konzumiranje cigareta na javnim mjestima treba zabraniti.

Duhanski dim ubija šest miliona ljudi svake godine i povećava rizik nastanka bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva, raka pluća i drugih malignih bolesti. Federalna Vlada utvrdila je prijedlog zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskog dima, što bi u konačnici moglo dovesti do zabrane pušenja na javnim mjestima.

Međutim i pored ovih činjenica mnogi se ne mogu odreći jednog od najtežih ljudskih poroka. Zato odvikavanje od cigareta započnite već danas da bi vam sljedeće jutro i sva ostala jutra bila ljepša i zdravija.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close