PolitikaRegion

Medijske slobode nikad ugroženije: BiH na 65. mjestu od 180 zemalja

U godišnjem predstavljanju Indeksa medijskih sloboda u svijetu upozorava se na “veoma toksične” napade na medije tokom Trampove medijske kampanje i povodom britanskog referenduma o istupanju iz EU.

Prvih pet pozicija na osnovu stanja medijskih sloboda zauzimaju Norveška, Švedska, Finska, Danska i Holandija.

Od 180 rangiranih zemalja, Slovenija je svrstana na 37. mjesto, BiH na 65. poziciju, Srbija na 66, Hrvatska na 74, Crna Gora na 106, a Makedonija na 111. poziciju.

Situacija je na prekrentnici, navodi se u izvještaju, prenio je AFP.

Medijske slobode ugrožene su povećavanjem nadzora i jačanjem autoritarnih lidera širom svijeta, dodaje se u dokumentu.

SAD i Britanija pale su za po dvije pozicije na indeksu, na 43. i 40. poziciju, navodi organizacija sa sjedištem u Parizu.

“Izgleda da se niko ne bavi erozijom slobode medija u vodećim demokratijama. Medijske slobode nisu bila nikada toliko ugrožene”, piše u izvještaju.

Sitaucija je “veoma ozbiljna” u 72 države, uključujući Rusiju, Indiju i Kinu.

“Napadi na medije postali su uobičajeni i sve je više autoritarnih lidera. Došli smo u doba post-istine, propagande i suzbijanja sloboda – naročito u demokratijama”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju su posebno kritikovane Poljska i Mađarska.

Nacionalistička vlada u Varšavi optužena je da je “pretvorila javne radijske i televizijske stanice u propagandne alate” i da pokušava da uguši nezavisne dnevne listove.

Turska je “prešla u kamp autoritarnih režima” poslije neuspješnog vojnog udara protiv predsjednika Redžepa Tajipa Erdgana i sada je postala “najveći zatvor u svijetu za medijske profesionalce”, navode Reporteri bez granica.

U izvještaju se precizira da je u posljednjih godinu dana u skoro dvije trećine zemalja registrovano pogoršanje medijske situacije i da je za više od dva odsto opao broj država u kojima su medijske slobode ocijenjene kao “dobre” ili “prilično dobre”.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close