Kolumne

Mazga u ćorsokaku

Španski premijer Marijano Rahoj je u ćorsokaku nakon brodoloma na katalonskim izborima i pobjede separatista, piše njemačka štampa. Vreme je da u Madridu malo spuste nos i konačno sjednu za pregovarački sto.

„Regionom je i dalje nemoguće vladati”, piše ugledni Frankfurter algemajne cajtung o ishodu izbora u Kataloniji. „Separatisti ponovo nisu uspjeli da osvoje više od dobrih 47 odsto glasova koliko su već imali na prošlim izborima. Oni nisu cijeli katalonski narod, kako njihovi političari tvrde. Ali ishod izbora pokazuje i da u Kataloniji ne postoji tiha pro-španska većina. U Kataloniji i dalje dva tabora nepomirljivo stoje oči u oči.”

Na izborima u četvrtak su zagovornici nezavisnosti odbranili većinu u regionalnom parlamentu i imaće 70 od 135 mandata. U tom su taboru najbolje prošli demohrišćani odbjeglog šefa regionalne vlade Karlesa Pudždemona (34 mandata), zatim lijevi republikanci ERC (32) i radikalna ljevica CUP (4). Među unionistima je daleko najjači liberalni Siudadanos (37), zatim socijalisti (17), dok su konzervativci španskog premijera Marijana Rahoja prošli očajno (3). Tu je još i lijeva koalicija CatECP (8) koja nije jasno opredjeljena po pitanju odvajanja od Španije.

„Najmanje što smo zaslužili je da nas saslušaju”, rekao je Pudždemon novinarima u Briselu gde se sklonio nakon što je u Španiji izdat nalog za njegovo hapšenje. Ponovio je da je Katalonija opet prišla korak bliže nezavisnosti. Međutim, njegovu ponudu za sastanak van španske teritorije je premijer Marijano Rahoj odmah odbio mada je ponovio da je potrebno „razdoblje obilježeno dijalogom”. Rahoj je upozorio da više ne treba sprovoditi jednostrane poteze i ponudio saradnju budućim vlastima ukoliko se kreću u okvirima španskog Ustava.

O držanju Rahoja nedjeljnik Špigel na svom portalu piše: „Izbori su pokazali da tip iz Madrida pojma nema kako Katalonci razmišljaju i osjećaju. Nije razumio koliko je stvar ozbiljna za oko dva miliona ljudi koji godinama iznova glasaju za otcjepljenje od španske države. Odsustvom empatije i tvrdoglavošću postao je omiljena neprijateljska projekcija zagovornika nezavisnosti. Rahoj je bio najbolji izborni aktivista svog protivnika Pudždemona.”

Pročitajte i ovo: U Barceloni je došlo vrijeme za kompromise

Na sličnom tragu list Vestfeliše nahrihten (Minster) piše da bi španski premijer morao da spozna da je „ušao u ćorsokak. Ne može se ignorisati izlaznost od 82 odsto u Kataloniji. Rahojeva stranka je na regionalnim izborima doživjela brodolom. Vrijeme je da u Madridu malo spuste nos.” Minhenski Zidojče cajtung zaključuje da će katalonska politika Marijana Rahoja „ući u udžbenike kao primjer očajnog vođenja države”.

Frankfurter rundšau nema lijepe riječi ni za Pudždemona koji sebe očito smatra pobjednikom izbora. „Pudždemon međutim nije ukapirao o čemu se radilo na ovim izborima: o sastavu regionalnog parlamenta i to je to. Pobjeda nije blanko ček da se dalje opire španskom Ustavu i zakonima.”

Pročitajte i ovo: Zapadni Balkan zagledan u Kataloniju

Nordvest cajtung (Oldenburg) komentariše držanje Evropske unije: „Evropska komisija bi, umjesto što kao mazga ponavlja Rahojev nonsens o tome kako se radi o unutaršpanskom pitanju, konačno trebalo da posreduje kako bi podstakla obje strane na smislene kompromise. Inače to unutaršpansko pitanje uskoro neće pogađati samo Kataloniju. Jer samo je uz pomoć ovog jakog regiona Španija nekako zauzdala ekonomsku krizu.”

Katalonsko nezadovoljstvo je počelo novcem – ovaj španski region je ekonomski najjači, ali smije da zadrži manje izvornih prihoda od Baskije. Tu je možda i ključ rješenja, zaključuje Algemajne cajtung(Majnc): „Centralna Vlada bi trebalo da načini ustupke Kataloncima nakon što je Marijano Rahoj propao sa svojom grubijanskom politikom. Proširenje autonomnih prava na nivo koji ima Baskija trebalo bi da se podrazumjeva. Ništa manje važno nije suočavanje sa istorijom brutalnog tlačenja Katalonaca od strane španske krune i Frankovog režima. Ovo je čas onih koji su spremni da smire strasti.”

DW.DE

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close