Matvejević: Moje srce još kuca za BiH, nikada nisam otišao iz nje

“Avaz“ u posjeti bh. piscu i akademiku

ZAGREB Matvejević: Moje srce još kuca za BiH, nikada nisam otišao iz nje

Iako je teško bolestan, ugledni bosanskohercegovački pisac i akademik Predrag Matvejević ima dovoljno snage da kaže da njegovo srce i dalje kuca za Bosnu i Hercegovinu. Jedan od vodećih evropskih intelektualaca, ugledni univerzitetski profesor, književnik i filozof, koji je prije dvije godine proglašen počasnim građaninom Sarajeva, za „Avaz“ kaže da su njegove misli i duša zauvijek u BiH.

Izabrana djela

Matvejević je smješten u Domu za starije i nemoćne osobe „Godan“ u zagrebačkom naselju Sesvete i njegovo se zdravstveno stanje, prema riječima njegove supruge Mirjane, mijenja iz sata u sat. Ona kaže da Matvejević ne može razgovarati niti davati intervjue, ali da je bez razmišljanja prihvatio da kaže nekoliko rečenica za „Dnevni avaz“ jer „voli svoju Bosnu“.

– U Predragovoj sobi i dalje stoji velika slika Staroga mosta u Mostaru. Ne odvaja se od nje. On voli BiH i nikada, zapravo, iz nje nije ni otišao. Nadam se da će i ova bolest uskoro proći i da će Predrag biti bolje – istakla je Mirjana.

godan-dom2

Matvejević je smješten u Domu „Godan“ u zagrebačkom naselju Sesvete

Ona je dodala da nikada nije željela izlaziti u javnost i da je uvijek bila u sjenci svoga supruga, ali zna koliko je on privržen BiH.

– Upravo zbog toga i želim da kažem da je Predragu veoma stalo do BiH. Ukoliko uskoro ozdravi, pokušat ćemo objaviti njegova izabrana djela i nadam se da će tada moći duže razgovarati. On stalno govori „moja Bosna, moja Bosna“ – kazala je Mirjana Matvejević.

Četiri doktorata

Bosanskohercegovački pisac, hrvatski i italijanski državljanin, jedan od najpoznatijih publicista u jugoistočnoj Evropi rođen je u Mostaru 1932. godine. Tu je završio osnovnu i srednju školu, a na Filozofskom fakultetu u Sarajevu je studirao romanistiku. Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH od 2002. godine i Savjeta časopisa „Novi Plamen“. Počasni je i doživotni potpredsjednik Međunarodnog PEN kluba u Londonu. Predsjednik je Naučnog vijeća Mediteranskog laboratorija u Napulju. Bio je savjetnik za politiku spram Sredozemlja Evropskog povjerenstva. Predavao je na rimskoj Sapienzi i pariskoj Sorboni. Primio je počasni doktorat u Francuskoj i dva u Italiji, a 2002. godine na Sveučilištu “Džemal Bijedić” u Mostaru.
Matvejević je u julu 2013. godine proglašen počasnim građaninom Sarajeva, zajedno s francuskim filozofom Bernardom Henrijem Levijem (Bernard-Henri Levy).

Svi se mjere po tome koliku su nacionalni

– Nacionalizam i dalje postoji. Ima ga još i u Zagrebu i u Beogradu. Posebno je u Sarajevu teško podnijeti to. Svi ljudi se mjere jesi li nacionalan, koliko si nacionalan, jesi li za BiH ili drugu republiku kojoj pripada tvoja nacija. To mi teško pada. To će biti jedan problem koji će izaći na internacionalni plan i tako se riješiti – rekao je Predrag Matvejević.

Autor: G. DAKIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close