BiHPolitika

Mašović: Holanđani su deceniju krili masovnu grobnicu od nas, u njoj je bila beba …

Najgori trnuci su pronalazak djece od kojih neka nemaju ni ime jer roditelji nisu stigli dati imena

Član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović kazao je danas u Sarajevu, tokom prolaska tužne kolone sa 175 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, kroz glavni grad BiH, da će sada u Potočarima biti ukopana 6.241 žrtva.

– Tome treba dodati 187 žrtava genocida u Srebrenici koje su ukopane izvan Memorijalnog kompleksa u Potočarima. Tu je i 500 Srebreničana koji su preliminarno identificirani, a nalaze se u Komemorativnom centru u Tuzli čije porodice još nisu imale snage da se odluče za njihov ukop – pojasnio je Mašović.

Dodao je da za to postoje dva razloga. Prvi je taj što se radi o nekompletnim, vrlo oskudnim posmrtnim ostacima, u nekim slučajevima pronađena je samo jedna ili dvije kosti žrtve. Drugi razlog je u slučajevima gdje je stradao veliki broj članova jedne porodice, a nisu svi pronađeni te porodice žele da ih zajedno ukopaju i čekaju da se pronađu svi ubijeni.

Broj pronađenih Srebreničana žrtava genocida je oko 7.100 od 8.372 upisanih u Memorijalnom centru Potočari, te Mašović ističe da  to znači da je pred Institutom značajan zadatak da bi se više od 1.200 žrtava pronašlo, ekshumiralo, identificiralo i predalo njihovim porodicama.

Mašović je dio Instituta za nestale osobe BiH dugi niz godina, a danas ocjenjuje da mu je teško izdvojiti jedan trenutak u procesu traženja nestalih koji je za njega bio najteži. No ipak dodaje da je to sasvim sigurno pronalazak posmrtnih ostataka beba i djece te ispraćaj tabuta.

– Najgori su pronalazak djece od kojih neka nemaju ni ime jer roditelji nisu stigli dati imena. Tada čovjek postavi sebi hiljadu pitanja bez odgovora. Ko je mogao ubiti bebu od 48 sati, koji je mogao uzeti bebu od šest mjeseci nagnuti se nad ambis, prirodne jame duboke više od 60 metara, iznijeti je iz traktora i baciti u ambis. Jesu li to ljudska bića – pita se i danas Mašović.

Kaže i da kad pomisli da je sve vidio dočekaju ga Potočari i grobnica koju je nazvao „holandska masovna grobnica” jer su je napravili Holanđani i sakrivali je cijelu deceniju.

– Tu je pronađena beba rođena u kampu u Potočarima koja je umrla tek što je udahnula život pri porodu njezine majke i koju su Holanđani skrivali više od jedne decenije od nas. Do tada sam mislio da su svi teški trenuci iza mene, a onda sam to dočekao. Ko zna koliko je još takvih trenutka pred nama – zaključio je Mašović.

Glavni grad Bosne i Hercegovine oprostio se danas od 175 osoba koje su ubijene u genocidu u Srebrenici, zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija (UN). U Potočarima će u petak, 11. jula, 19 godina poslije ovog strašnog zločina, biti obavljen ukop i dženaza za ubijene Bošnjake.

(Fena)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close