Marš mira 2014.: Preživjeli iz 1995. će uvesti kolonu u Potočare

Nekoliko hiljada učesnika iz cijelog svijeta 8. jula ove godine će iz sapanjskog naselja Nezuk krenuti na trodnevno pješačenje do Potočara, trasom kojom su Podrinjci u julu 1995. godine spašavali živote.

Radi se o desetom memorijalnom pohodu, koji nosi naziv Marš mira i koji je jedinstven u svijetu. Marš mira se održava u okviru obilježavanja godišnjice genocida, a učesnici prelaze trasu dugu preko 100 kilometara.
Hamdija Fejzić, vođa Marša mira, u izjavi za naš list je kazao da ove godine očekuje oko pet hiljada učesnika. Do sada se, istakao je on, već prijavilo oko 170 organizovanih grupa iz naše zemlje i svijeta, a očekuje se da će se većina učesnika prijaviti 8. jula ujutro u Nezuku.
– Program počinje 7. jula navečer u Nezuku. Neke grupe su već krenule prema Potočarima. Krenula je grupa iz Ilijaša, kreću i sindikalci iz Sarajeva. Oni će pješačiti do Nezuka, odakle će nastaviti put prema Potočarima. I ove godine imamo i biciklističke maratone iz Beograda i Bihaća, kazao nam je Fejzić.
Kada je u pitanju trasa kojom će se pješačiti, nije bilo nikakvih izmjena. “Imali smo problema zbog klizišta, imali smo dva porušena mosta. Njih smo već završili i sanirali. Uglavnom, trasa je spremna”, kazao nam je Fejzić, koji navodi da će učesnici i ove godine noćiti u naselju Liplje kod Zvornika i mjestu Mravinjci kod Konjević-Polja. Dolazak kolone u Memorijalni centar Potočari je planiran 10. jula u 17 sati, gdje će učesnici Marša pomoći pri iznošenju tabuta žrtava genocida.
– Novo pravilo je da ćemo veću pažnju posvetiti onima koji su preživjeli marš smrti 1995. godine i koji sada učestvuju. Oni će biti posebno označeni i imat će iste majice. Mi ćemo pokušati da oni budu na čelu kolone i da oni prvi uđu u Memorijalni centar Potočari, kazao nam je Fejzić.
Podsjetimo, učesnici pješače stazama, kojima su Podrinjci nakon pada Srebrenice pokušali preći na slobodnu teritoriju. Za hiljade ljudi, koji su 1995. godine uspjeli stići do Nezuka, ovo je bio put spasa, dok je hiljade njih ubijeno u šumama, ili su zarobljeni i strijeljani na stratištima u Podrinju.

oslobodjenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close