Kultura

Marko Raguž: San o Piramidi

Foto: Bosanska piramida Sunca

POŽURITE KONJI MOJI

Ponoć kuca, nano moja,
A ja nemam sna.
Gdje su sada konji moji,
Moja oka dva.
Zlatom ću ih podkovati,
Pozlatiću sve,
Samo da me prije zore
odnesu do nje.

 GORAN BREGOVIĆ

Dug je put, požurite konji moji

LJUBAV NEMAGRANICA

Ovo je priča oFaraonu. Arapskom pastuhu. Nabavio sam ga mladog … dao sam za njega čak 2arapske kobile … toliko je bio krasan. Bio je alat … veći od prosjeka …bio je hrabar. Bez okljevanja bacao se sa jahačem kuda treba. Jednom po zimi… za vrijeme kiša i poplava naišli smo na nepoznati široki potok sa jakomstrujom po sredini … koji je u stvarnosti preko ljeta bio mali potočićsmješten na dnu 2-3 metra dubokog kanala. Ja sam mislio da je malo širi, plitakpotok bez kanala. Samo sam ga taknuo petama. Faraon je bez oklevanja zagazio unjega. Našli smo se oboje do vrata u vodi. On se ponašao kao da to radimo svakidan. Miran i staložen. Kao da je mislio … Davimo se u potoku? Pa što? Faraonje čak 2 puta poštedio ljude od gaženja … kada su mu jahači prilikompreskakanja potoka pali pod noge … čim je osjetio da staje na čovjeka …popustio bi nogu i munjevito stao sa strane … čuvajući svog jahača. Jednom… trebao je stati jahačici na trbuh … a nije. Drugi put … trebao je statijahaču na rame … a nije. Volio je ljude.

Kada sam gaprvi puta pustio u krdo kobile su pošandrcale. Protjerale su se i one kojimanije bilo vrijeme. Nastala je velika graja. Odjednom počela je piš pauza …kobile su nudeći se zapišavale po svim ćoškovima i bljeskale stidnicama. Vidimene … vidi mene … Strašno. Od svih svojih kobila on je najviše volioPiramidu … angloarapsku kobilu. Uvijek su bili zajedno. Ja naime već godinamasve konje držim zajedno … 0-24, sedam dana u tjednu, 12 mjeseci u godini … ujednoj grupi … kako je to dragi Bog već zamislio. Piramida je za Faraona jebila nešto slično kao “ovca miljenica”. To je pojava … gledano iz očijuovčara … nerentabilnog monogamnog ovna … koji uporno skače samo po jednojovci. Dok ostale ovce požudno bleje … njega nije briga. Umjesto da opsluži 40dama on opslužuje samo njih desetak. Onu svoju miljenicu i još njih 9 stvarnodosadnih i upornih. Pa opet svoju miljenicu … i tak … uglavnom … ne skida sesa miljenice. Kada je došlo vrijeme i zbog puno Faraonovih kćeri je došao redna novog pastuha odlučio sam Faraona kastrirati. Bolje za konja da lunjapašnjacima nego da mora sam stajati u boxu. Kada se Faraon vratio u glavno krdonakon operacije … odmah uz njega postavila se Piramida. Stajali su jedanpored drugog dugo … i nakon što sam ja otišao. Konji ne plaču … samo stojeu tišini…

Piramuda  je nastavila voljeti Faraona i kao kastrata.Čak prvih godinu dvije dana Faraon je skakao na Piramidu … navodnofunkcionalan. Pričali si mi školarci da su ih vidjeli. I tako su nam prolazilegodine. Njemu nešto brže nego meni. Konjima je krdo sve. Oni se vrlo neradomiču iz krda. Krdo je za konja sigurnost. Ali kada se Faraon odvojio od krda… na jedan popaseni … siromašni dio pašnjaka kako to već stariji i slabikonji rade … kao vjerna sjena pratila ga je Piramida. Nije ga pustila samog.Nije ju bilo briga za novog pastuha … sjajnoj akhaltekinca. Faraon i Piramidasu uvijek bili zajedno … udaljeni od glavne grupe konja na “svom” dijelupašnjaka. Uvijek jedno drugome u vidokrugu. Ko u Hollywoodskim filmovima.Bilježnica … ili tak nekak se zove. Faraon je još u mladosti za vrijeme životau štali navukao sipljivost. Štale su loše za konje. Osim onih kraljevskih zakoje danas nitko nema love. Sipljivost je gadna bolest. Ne pomažu ni ljekovi …ne pomaže ni šaka svinjske masti koju mu svakodnevno guraš u grlo. Ne pomaženišta. Znam … probao sam. Lagano kopniš … i gubiš životnu energiju i kile. Tvojpješćani sat lagano gubi zrnca … po zadnji put … bez mogućnosti da ga okreneš… makar još samo jednom. Krzno ti gubi sjaj i glava ti se spušta sve niže iniže. Inače … konji na pašnjaku su aktivni … i stalno traže nepopaseni diopašnjaka sa mladom travom. Faraon to više nije radio. Nije mu bilo stalo.Stalno je bio samo na jednom mjestu velikog pašnjaka … koje si je odabrao … aPiramida uprkos popasenoj travi na tom dijelu … bila je s njime. Uvijek. Kojiputa znao bi nas pratiti do mjesta gdje sedlamo konje. Kao da nema pametnijaposla. Čak nije ni žicao jabuke … išao je za nama … tako … sam od sebe … kao damu je žao što ga sada rijetko jašemo u odnosu na prije …dok je bio mlad,čaroban i jak. Volio je ljude.

Konji napašnjaku ostaju do prvoga snijega. Ove zime snijeg je došao sa niskimtemperaturama. Jako niskim temperaturama. Našao sam Faraona na njegovom dijelupašnjaka … poskliznuo se i bio je previše slab da se sam digne … jer bio jeveliki led. Smrznuo se do jutra. Nedaleko njega i dalje je stajala Piramida.Nije potražila krdo … iako Faraona … očito je bilo … nema već satima.Ostala je s njim. Vjerna kao i uvijek. Penelopa. Konji ne plaču … oni samostoje u tišini….

Da li biFaraon poživio još koju godinu u boxu 4×4 pod dekicom ? Bi sigurno. Ali umjestoPiramide … u boxu pored njega stajao bi neki drugi konj … nakon nekogvremena opet neki drugi konj. Pa iz nova … pa iz nova. Tako dugo dok seFaraon ne bi prestao vezivati. Dok ne bi počeo žvakati svoj jezik ili pokušavaogutati zrak uprkos kugli koju su mu zavezali pod grlo da to ne radi. O Piramidii svježoj travi mogao bi samo maštati. Ja da mogu birati … radije bih umroslobodan na pašnjaku u društvu cure … pod sjajem zvijezda … kada mi dođe vrijeme,makar i koju godinu ranije … kako je to dragi Bog već zamislio. Ako ti ježivot lijep svaka smrt je ružna. Ako ostavljaš ljubav svog života iza sebe …sigurno je i teška. Ali oni koji su se uspjeli vratiti i pričati o svomiskustvu … kažu da je smrt od smrzavanja lijepa koliko smrt uopće može bitilijepa … da ti je hladno samo u početku … da kasnije vrtiš svoj film u boji …dok film ne stane i svjetlo lagano ne utrne. Siguran sam u jedno … da je uFaraonovom filmu … u Faraonovoj glavi … i dalje … još dugo nakon što je onprestao fizički biti svjestan da Piramida stoji pored njega … i dalje bilaPiramida … ljubav njegovog života. Pod prvim zrakama istočnog sunca pasli surosnu smaragdno zelenu sočnu mladu travu, zajedno, glavu uz glavu, na vrhubrda, upijajući tople zrake sunca, dok im vjetar mrsi grivu i rastjeruje muhe iveselili se još jednom sunčanom danu kojeg će provesti zajedno, lijeno. sa nogena nogu, čupkajući, Pored njega u mraku. pod studenim sjajem zvijezda vjerno utišini  stajala je Piramida. sama utišini jer konji ne plaču.

 ĐERONIMO. zvani Smrdljiva čarapa

Priča je darNeba. Poklon od anonimnog autora. Možda se i sama od sebe napisala. Bilo kakobilo, divna je.

Pripremio:

 Marko Raguž

Tomas Miler:nogometni Faraon

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close