Kolumne

Marko Raguž: Lijepa je, čija li je ???

MARKO RAGUŽ

      LIJEPA JE, ČIJA LI JE ???    

Ljeto i obilje Sunca posebno pogoduje Sunčanimsatovima. Kameni spavači se tada prenu iz sna i počnu tiho u prirodnomumirujućem ritmu odbrojavati sate i minute naše svakodnevnice. Autori ovihlijepih sunčanih satova sa snažnim porukama su dr. Tadić Milutin i kipar StjepoGavrić iz Sarajeva. Dr. Tadić je tokom Rata napustio Sarajevo i sada je prof.na Fakuleteu za Geografiju u Beogradu. Kipar Stjepo Gavrić je poznat i po tomešto je svojim ornamentima ukrasio Stećak koji se nalazi ispred Parlamenta BIH.

 Sat salijepom damom je postavljen na obali, ispred hotela „ Sunce“ u Neumu, prijetridesetak godina.Bože, kako je lijepa. Ako neko u ljubavnoj ekstazi padne nakoljena pred njenom ljepotom, on nije kleknuo pred njezinim tijelom nego predBožanskom ljepotom u njezinom tijelu.

Ovaj donji Sunčani sat postavljen je u Sarajevu, 1991 godine ljetaGospodnjeg, u predvečerje rata. Na slici je stradalnik koji kroz topovsku cijevgleda kakva mu je životna perspektiva. Oni koji imaju bolje pamćenje, sjetit ćese da je prilikom svečanog puštanja u pogon ovog Sunčanog sata, na današnjemTrgu Suzan Zontag, organiziran veliki anti-ratni skup. Medijski pokrovitelj jebio sarajevski radio 2o2 .Ovo, kao i brojna druga upozorenja i apeli nisuzaustavila Rat u Bosni.

Ponovo je sirotica Bosna raspamećena i razgaćena. Prije stotinu godina Miroslav Krleža je objavio svoj roman prvenac pod nazivom : „Tri kavalira gospođe Melani“. I ljepotica Bosna ima svoja tri kavalira. Dvojica su bez duše a jedan bez glave. Godinama na nju nasrću i nikako da je se zasite. Njezina dobrota i ljepota će joj glave doći. Ponovo regijom rolaju: oklopni transporteri, avioni, kamioni i milioni kojima se to sve plaća. Je li se to Bosna opet zaželila rata? MIR je lijep ali „dosadan“. Ima i takvih a sve su grlatiji, koji priželjkuju drugo poluvrijeme Rata u Bosni ili bar njegovu „ sudijsku nadoknadu“. San o Evropi bez granica može postati stvarnost, ukoliko ograničimo moć „ograničenih“. – OTPOR STOKO, OTPOR- je grafit koji je neko napisao na muzeju Revolucije, pred početak rata u Sarajevu. Onda smo kasno reagirali ali ovoga puta te uspaljene avanturiste moramo zaustaviti. NON PASARAN.

Autor:M. Raguž

Foto.M. Raguž

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close