Markit: Ekonomija eurozone i dalje usporava, opasnost od recesije u 2015.

Indeks proizvodnje i usluga eurozone signalizira da ekonomski rast usporava.

Indeks menadžera nabave za obje industrije porastao je na 51.4 sa 51.1 u novembru, objavila je danas londonska tvrtka Markit Economics.
Iako je to iznad oznake 50 koja dijeli ekspanziju od kontrakcije, riječ je o zaostajanju budući da je preliminarno, prilikom objave u decembru, indeks iznosio 51,7. Podaci ukazuju da je ekonomija eurozone porasla samo 0,1 posto u četvrtom tromjesečju, saopćio je Markit.

“Eurozona će gledati na 2014. kao godinu u kojoj je recesija izbjegnuta, ali slabosti u podacima iz ankete pokazuju da nema garancija da se obnovljeni kriza neće vidjeti u 2015,” rekao je Chris Williamson, glavni ekonomist Markita. “Slabost PMI u decembru će pojačati pozive za agresivniji poticae centralne banke”.

ECB vodi raspravu o različitim oblicima kvantitativnog popuštanja, a guverneri će izabrati između tri različite opcije na sastanku 22. januara, izvijestio je holandski list Het Financieele Dagblad. Predsjednik Mario Draghi signalizira potporu velikim kupnjama vladinih obveznica, dok političari, uključujući predsjednika Bundesbank Jens Weidmanna, nisu skloni djelovanju u ovom trenutku.

Dok je indeks aktivnosti njemačke proizvodnje i usluga neočekivano porastao prvi put u tri mjeseca, stopa ekspanzije ostala je “mlaka” u poređenju s momentom zabilježenim početkom prošle godine, naveo je Markit.

Proizvodnja je u Francuskoj pala osmi mjesec u decembru nakon što blagi oporavak u sektoru usluga nije uspio nadoknaditi sve dublji pad u tvornicama u zemlji. Indeks za Italiju pokazao je povratak kontrakcije.

Euro se malo promijenio nakon izvještaja i trgovalo se u Frankfurtu po kursu od 1,1940 dolara, u 10,12 sati.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close