Kultura življenjaLifestyleShowbiz

Margot Fonteyn – jedna od najcjenjenijih baletnih umjetnica svoga doba u svijetu

Margot Fonteyn – engleska primabalerina asoluta, vjerojatno najbolja engleska balerina svih vremena i jedna od najcjenjenijih baletnih umjetnica svoga doba u svijetu. S izvanrednim uspjehom interpretirala je širom svijeta glavne uloge u baletima Giselle, Labudovo jezero, Začarana ljepotica, Žar-ptica.

Rođenje: 18. svibnja 1919., Reigate, Velika Britanija
Preminuo: 21. veljače 1991., Panama City, Panama

Gostovala je u Beogradu 1954.

***

Rođena je kao Margaret Evelyn Hookham, poznata i kao Peggy Hookham. Otac joj je bio Englez. Baka po majci je bila Irkinja, a djed Brazilac i prezivao se Fontes. Kasnije će, odmah na početku karijere, odlučiti da se publici predstavi kao Margot Fonteyn (transformacija prezimena majčinog oca). Po povratku obitelji u Englesku, majka nju i brata upisuje na satove baleta, kako bi popravili držanje. Imala je vrhunske profesorice kao što su: Olga Preobraženskaja i Matilda Kšesinskaja. Njezina karijera trajala je vrlo dugo – posljednji put poklonila se publici u svojim ranim ‘70.-tim.

Već u prvim godinama karijere, osvojila je uloge Giselle, Odete/Odilije, i možda najvažniju u karijeri – ulogu princeze Aurore. Ovom ulogom će nakon završetka Drugog svjetskog rata otvoriti prvu poslijeratnu sezonu i prvu sezonu Royal baleta u Covent Gardenu, u kome se i danas nalazi. U narednim desetljećima odigrala je mnoge uloge, gostovala na gotovo svim svjetskim pozornicama. Partneri su joj bili: Robert HelpmannRudolf Nurejev i drugi.

Bila je udata za skladatelja Constanta Lamberta, a potom za panamskog diplomata dr. Roberta Ariasa, koji je bio povrijeđen u atentatu 1964. i nakon toga do kraja života bio nepokretan.

U njenoj 35. godini života1954. godine, engleska kruna odlikovala ju je titulom Dame.

wikipedia

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close