Mapa svijeta poslije topljenja leda: Zbrisani London, Venecija, Holandija…

Časopis “National Geographic” objavio je seriju mapa na kojima su prikazane katastrofalne posljedice topljenja cjelokupnog ledenog pokrivača na Zemlji.

Evropa: Zbrisani London i Venecija, nestali Holandija i veći dio Danske, proširili se Crno i Kaspijsko more


Na našoj planeti ima oko 20 miliona kubnih kilometara leda koji je prevashodno koncentrisan na polovima i prekriva oko 10 odsto zemljine površine.

Naučnici vjeruju da će trebati oko 5.000 godina da se sav led na planeti istopi usljed porasta temperatura, ali upozoravaju da je taj proces već započeo.

Geografska karta, objavljena na internet sajtu časopisa National Geographic prikazuje Zemlju onakvu kakva bi izgledala nakon potpunog topljenja leda i porasta nivoa mora od 65 metara.

 

Severna Amerika: Nestaju Atlantska obala i Florida, Kalifornijski zaliv se proteže iza San Dijega, koji nestaje

 

Svoju simulaciju, naučnici su zasnovali na znanjima o Eocenu, jednoj od epoha Paleogena, tokom koje je došlo do drastičnog porasta temperatura i do integralnog topljenja glečera na Zemlji.
Na mapi Zemlje kakva bi mogla da bude za 5.000 godina, Evropa je gotovo u celosti uništena. London, Venecija i cijela današnja atlantska obala bi nestali, zajedno sa Holandijom i Danskom.

 

Južna Amerika: Progutani Buenos Aires, urugvajska obala i Paragvaj

 

U Južnoj Americi, voda bi progutala Buenos Aires, urugvajsku obalu i Paragvaj, dok bi u Severnoj Americi ta sudbina zadesila Kaliforniju kao i čitav atlantski dio kontinenta.
Afrika bi bila relativno pošteđena, ali bi ogromna prostranstva crnog kontinenta bila nemoguća za život zbog previsokih temperatura. U Egiptu, Aleksandrija i Kairo bi nestali u vodama Sredozemnog mora.

 

Azija: Zbrisan jedan dio Kine i cijela indijska obala

 

Na istoku Azije, jedan dio Kine, Bangladeša i cijela indijska obala, u kojima danas živi oko 760 miliona ljudi, bili bi potpuno poplavljeni, a Australija bi izgubila cijelu svoju obalu gde trenutno živi 80 odsto njenog stanovništva.

 

Australija: Gubi cijelu svoju obalu

 


Tokom vijekova, temperatura na Zemlji je porasla za pola stepena Celzijusa, izazvavši porast nivoa mora od 17 centimentara.

 

Afrika: Jedina pošteđena

 

Agencija za zaštitu životne okoline (EPA) saopštila je da smanjenje ledenog pokrivača zavisi od nekoliko faktora, kao što su visoke koncentracije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi i prirodni klimatski procesi.

 

Tekst preuzet iz Blica

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close