PolitikaRegion

Mapa najvećeg pranja novca u historiji: Evo gdje je BiH

Na interaktivnoj karti moguće je vidjeti koliko učesnika iz kojih zemalja je bilo vezano uz panamsku advokatsku kompaniju Mossack Fonseca

 

Interaktivna mapa prikazuje prema kojim državama vode tragovi offshore kompanija za utaju poreza. Možete je pogledati OVDJE.

 

Razotkrivena je jedna od najvećih afera pranja novca u historiji – Dosje Panama.

 

Na interaktivnoj karti moguće je vidjeti koliko učesnika iz kojih zemalja je bilo vezano uz panamsku advokatsku kompaniju Mossack Fonseca.

 

Karta je objavljena na stranici Irish Timesa, a na listi su se našle i zemlje regije.

 

Najmanje 13 kompanija iz Crne Gore pominje se u dokumentima koji su postali dostupni nakon najvećeg curenja podataka u historiji novinarstva.

 

Prema toj mapi, u Crnoj Gori ima 13 kompanija povezanih sa offshore destinacijama, a navode se i dva klijenta te dva skrivena vlasnika, kao i 16 akcionara.

 

BiH na mapi ima tri akcionara, jednog klijenta, dok se klijenti i skriveni korisnici ne spominju.

 

U Srbiji, prema mapi, nema kompanija i klijenata koji se spominju, ali postoje dva skrivena korisnika i 28 akcionara.

 

Iz Hrvatske se spominju tri klijenta, tri kompanije, osam skrivenih vlasnika i 22 dioničara koje se povezuje s pranjem novca. Sve ide preko offshore kompanija koje same po sebi nisu ilegalne.

 

Slovenija na mapi ima 21 kompaniju, dva klijenta i devet krajnjih korisnika, kao i 36 akcionara. Albanija ima dvije firme, tri krajnja korisnika i 22 akcionara, a Makedonija ima po dvije kompanije, klijenta i akcionara, prenose mediji.

 

(Al Jazeera Balkans)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close