LifestyleModa i ljepota

Mamine princeze u odjeći za odrasle

ŠTA SE DOGAĐA NAŠIM DJEVOJČICAMA?

Mamine princeze u odjeći za odrasle

Po dečjim buticima možete naći mrežaste čarape za devojčicu od dve godine, suknjice sa animal printom, štikle broj 24… Naglašavanje važnosti lepote, mršavosti, erotičnosti postaje deo svake reklame, spotova, čak i dečjih igračaka

Megi Hamilton, istraživač iz Australije i autorka knjige “Šta se događa našim devojčicama?”, godinu dana razgovarala je sa hiljadama roditelja, učitelja i devojčica i došla do šokantnih podataka. Naime, sve upućuju na to da devojčice danas brzo preskaču detinjstvo. Takoreći iz dupka uskaču u svet odraslih.

Naime, devojčice iz Australije predškolskog uzrasta žele u vrtić da idu nalakiranih noktiju, sa sjajem na usnama, ali i brushalterima dizajniranim za taj uzrast?! Do šeste godine nose razne modne detalje (torbicu, nakit), ali i firmiranu odeću, a u osmoj i devetoj počinju da drže dijete i da odlaze kod frizera na feniranje i farbanje. Ako vas ovo nije začudilo, naredni podatak sigurno hoće, a odnosi se na neke devojčice koje imaju 10 i 11 godina.

– Sve veći broj majki dopušta devojčicama da, čim dobiju prvu menstruaciju, idu na brazilsku depilaciju – rekla je Megi Hamilton.

Ko je kriv za to? Jasno, devojčice sigurno ne bi to radile bez odobrenja roditelja. S druge strane, i roditelji su izbombardovani “ciljanim i efektnim” reklamama koje nastoje da devojčice od malih nogu pretvore u šopoholičarke.

Problem je i seksualizacija mladih devojaka koja ih podstiče na seksualno ponašanje. Tu se misli na pripijenu i oskudnu odeću, firmiran donji veš, kozmetiku namenjenu isključivo devojčicama… Sve to nosi poruku da se od najranijeg doba treba ulepšavati za suprotni pol.

Istraživanje je pokazalo i to da dosta devojčica koje imaju 13 godina razmenjuje sa vršnjacima SMS-ove seksualnog sadržaja, čak šalje svoje toples fotografije MMS-om, a neke se upuštaju i u oralni seks!

Opet se stiže do suštine problema – devojčicama je sve to nametnuto. U svetu u kojem se biraju “devojčice sa najviše stila”, “dečje modne ikone” i “misice” (za šta se potamnjuju, friziraju, oblače provokativno i stavljaju veštačke vilice sa biserno belim zubima), teško im je da shvate šta su prave vrednosti.

Kako bilo, Britanci su počeli da alarmiraju javnost. Sve više tamošnjih roditelja je zabrinuto, jer smatraju da dečja odeća više otkriva nego što skriva i da je previše seksi, iako se prodaje na dečjim odeljenjima.Istraživanje je nedavno sprovela firma “Mintel”, a rezultati su zabrinjavajući: čak svaki treći roditelj smatra da dečja odeća koja može da se nađe u većini radnji izgleda kao da je kreirana za odrasle osobe. Prekratke suknjice, cipele na štikle… Stručnjaci upozoravaju da trgovci nude dečje verzije provokativne odeće koju nose njihove omiljene zvezde ne bi li ih tako privukli.

Novo britansko istraživanje uputilo je i na zaključak da decu sve više interesuje moda. Čitaju modne magazine, gledaju TV i žele da izgledaju kao slavne ličnosti, previđajući činjenicu da su te slavne osobe od njih starije nekoliko, čak desetak i više godina… I, upravo u tome je problem, u preskakanju detinjstva i ekspresnom uskakanju u svet odraslih, koje podržavaju, nažalost, sami odrasli.

REČ STRUČNJAKA

Kod nas ima manje Lolita

O tome koliko je ovaj problem prisutan u našem društvu za “Život plus” govori Milica Okiljević-Ćućuz, psiholog i transakcioni savetnik.

* Gledajući TV emisije koje stižu sa one strane Atlantika, o devojčicama koje učestvuju na takmičenjima lepote, pa ćerkice poznatih ličnosti koje tek što su prohodale nabadaju na štiklama, postaje jasnije odakle vetar duva, zar ne?

– Da, nažalost, uvek prvo ti loši vetrovi odatle dođu i nekim čudom se najduže i zadrže… Zapad predstavlja veliku industrijsku, modnu, muzičku i filmsku imperiju koja diktira trendove i sadržaje koje deca upijaju. Naglašavanje važnosti lepote, mršavosti, erotičnosti postaje deo svake reklame, muzičkih spotova, čak i dečjih igračaka.

* Kakva je kod nas situacija? Deluje da je bolja? 

– Kod nas je situacija donekle bolja. Veliki broj porodica još ima tradicionalan pogled na vaspitanje devojčica i ne podleže aktuelnom trendu Lolita izgleda devojčica.

* Roditelji su ranije ćerkama koje idu u školu zabranjivali da se šminkaju, a danas u školskim klupama sede kompletno našminkane devojčice? Kada početi sa ulepšavanjem? Gde su granice? Kako da ih roditelj postavi?

– Uvek je veći deo odgovornosti na roditeljima. Međutim, činjenica je da nekada niste mogli da odete u školu kompletno našminkane, u majici na bretele i kratkoj suknjici, jer bi vas nastavnik vratio kući. Paradoksalno je da se kultura oblačenja zadržala u restoranima (u neke ne možete da uđete ako ste u patikama), bankama i drugim javnim institucijama, a da se u većini škola o kulturi i pravilniku oblačenja ne govori. Daleko od toga da deca treba da budu unifomisana, ali jasno i precizno definisanje pravila oblačenja i sankcionisanje suprotnog ponašanja u velikoj meri bi pomoglo roditeljima da ne budu doživljeni kao konzervativni, a roditelji i škola bi postali saveznici u očuvanju onog dečjeg u deci…

* Devojčice su oduvek nosile kratke suknjice i to nije sporno, ali jeste odeća koja takoreći poziva na provokaciju i poglede suprotnog pola. Kako deci objasniti da je prerano za seksi odeću, depilaciju..? Kako ih ubediti u prednosti detinjstva?

– Trend koji vlada je veoma pomerio granice i smanjio period detinjstva na najmanju moguću meru. Ako se prošetate po dečjim buticima, naići ćete na crne mrežaste čarape za devojčicu od dve godine, suknjice sa animalnim printom, štikle broj 24… Vrlo slično su obučene i junakinje njihovih crtanih filmova. Deca upijaju sve šta se oko njih događa i vrlo brzo nauče da je to način na koji mogu da budu primećene. Za roditelje ovo predstavlja veliki problem, jer uprkos njihovom sistemu vrednosti dete nailazi na mnogo više potvrda da je ova iskrivljena slika zapravo ono kako one treba da izgledaju. Stoga je roditeljski zadatak da napravi kompromis. Prvo ulepšavanje ne mora da bude šminkanje. Devojčica može sa mamom da ide na manikir, ali ne mora da nadograđuje nokte, ili da ih lakira u crveno. Kompromis bi bio da starija devojčica osnovne škole u školu može da ide urednih noktiju sa bezbojnim lakom, da na usne stavi labelo, a da vikendom, kada ide na rođendane ili druženja, može da ima lak u boji, labelo u boji i maskaru. Odlazak kod kozmetičarke roditelju se može višestruko isplatiti, jer devojčica može da čuje od stručnog lica zašto nije dobro rano šminkanje, te da je lepa devojčica zapravo negovana devojčica, a ne našminkana devojčica.

Izvor: Novosti

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close