Maliki: “Meta smo dijaboličnih i izdajničkih arapskih zemalja koje podupiru terorizam”, ISIL militanti priznali kako dobivaju naredbe iz Rijada

Žestoki sukobi i dalje traju na prostoru zapadne iračke provincije Anbar, dok su Al-Qaeda militanti učvrstili svoju kontrolu nad gradom Falluja, nedaleko od Bagdada. Vođa Al-Qaedine skupine ISIL (Islamska Država Irak i Levant), Abu Bakr al-Baghdadi, oglasio se tijekom jučerašnjeg dana putem audio poruke. Pozvao je svoje borce da “ostanu na fronti” te da se “polako kreću prema Bagdadu i južnije”.

Tijekom jučerašnjeg dana govor je održao i irački premijer, Nouri al-Maliki, u južnom gradu Nasiriyah. Za vrijeme žestokog govora istaknuo je kako je Irak postao meta “dijaboličnih i izdajničkih arapskih zemalja”. “Irak je meta nekih zemalja koje podupiru terorizam i zlo”, rekao je te naglasio kako je uvjeren da će irački narod poraziti terorizam.

VIDEO: reportaža – Maliki o “dijaboličnim zemljama”

U svom govoru nije direktno naveo o kojim se državama radi, no svi koji prate aktualnu situaciju na Bliskom istoku poprilično dobro znaju na koje se zemlje Maliki referirao. U govoru je također rekao kako bombaši samoubojice dolaze u Irak iz Libije, Jemena i Maroka.

Po pitanju direktne poveznice između terorizma i pojedinih reakcionarnih režima na Bliskom istoku prošlog tjedna su poprilično otvoreno govorili zarobljeni militanti iz skupine ISIL u razgovoru za iračku televiziju Afaq TV. Pripadnici ISIL-a su priznali kako svoje naredbe primaju iz Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije. Nadalje, rekli su kako Saudijska Arabija stoji iza terorističkih napada diljem Iraka te kako se iz kraljevine također transportira oružje kao i vozila koja se koriste kao auto-bombe u iračkim gradovima.

Jedan od zarobljenih zapovjednika ISIL-a rekao je kako mu je saudijski vojni dužnosnik naredio da izvede nekoliko napada. On je jedan od više uhićenih u posljednjoj operaciji iračkih snaga u Karbali.

Jedan je pak rekao kako je ISIL nedavno primio 150 milijuna USD i oko 60 vozila iz Saudijske Arabije, dan prije nego je krenula operacija iračke vojske protiv utočišta militanata u Ramadiju, prije mjesec dana.

Ova saznanja, koja su zapravo već poprilično dobro poznata i od ranije – Saudijska Arabija je također glavni akter u destabilizaciji susjedne Sirije, dolaze u vrijeme kada iračka vojska, zajedno sa sunitskim milicijama (vidi: Buđenje starog saveza: sunitski Sahwa militanti kao ključna borbena snaga protiv Al-Qaede), vodi žestoke borbe protiv ISIL-a na prostoru provincije Anbar.

advance.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close