Mala škola poljoprivrede: Naučite kalemiti voće

Trenutno je aktuelno kalemljenje voća, a to možete uraditi i sami. Da bi okalemili voće koje se vama sviđa, za kalemljenje su vam neophodni dobra volja i nešto opreme za kalemljenje koja se može naći u svakom domu. Za kalemljenje vam treba oštar nož, čekić, pila i voćarski vosak. Prvo se pripremi plemka koju želimo kalemiti na neku podlogu. Odsječene plemke nosimo na mjesto koje želimo kalemiti.

(Piše: Nermin Rakita, mr. poljoprivrednih nauka – novovrijeme.ba)

Plemku morate naoštriti, i to s jedne strane više, a s druge ostavite više kore kao na slici dole.

Ako je podloga predebela, možemo je presjeći pilom, a zatim oštrim nožem zagladiti ivice podloge kao što je na slici dole prikazano. Rascjepljivanje se radi pomoću čekića i noža. Rascjep se radi po sredini podloge na kojoj vršimo kalemljenje. Živi dio biljke se nalazi ispod kore, i to do stabla. Prilikom kalemljenja se mora sastaviti živi dio podloge za živim dijelom plemke. U tom slučaju se prima kalem. Najmanje pomjeranje plemke, odnosno kalem grančice, može izazvati ne primanje kalema na podlogu. Iz tih razloga se na kaleme stavljaju neke grančice koje bi sprečile slijetanje ptica direktno na kalem.

kalemljenje2a

Podloga se raširi nožem kao na slici i ubaci se plemka u podlogu. Vodi se računa da se sastavi živi dio plemke sa živim dijelom podloge. Po završetku spajanja podloge i plemke, rana se zamaže kalemarskim voskom.Premazivanje se radi iz razloga da se zaštiti rana i da ne cure sokovi podloge.

Nekada su se rane premazivale zemljom glinom i zamotavale raznim krpama. Ako vam je bio oštar nož, ako ste izvršili dobro spajanje i ako niko nije pomjerio plemku tad dolazi do primanja kalema. Preporučuje se da izdanci koji krenu na podlozi da se ukinu, a što također pospješuje primanje plemke.

39703a

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close