Majstorović: Pred BiH je “jedna prava zima sa temperaturama u granicama višegodišnjeg prosjeka”

Snijeg je danas prekrio veći dio Bosne i Hercegovine. Najviše ga je palo u Bihaću, 16 centimetara.

Meteorolozi najavljuju da će ovaj sniježni val u BiH trajati deset dana, a kažu i to da bi se uskoro mogao početi kretati ka jugu, te preko Balkana stići sve do Turske.

Klimatolog i meteorolog Federalnog meteorološkog zavoda Željko Majstorović kazao je u izjavi za agenciju Anadolija da će prvih deset dana decembra biti hladniji od višegodišnjeg prosjeka tog mjeseca, dok će cijeli decembar biti u granicama višegodišnjeg temperaturnog prosjeka.

„Druga polovina decembra biće nešto toplija. Prvih deset dana temperature će biti uglavnom negativnih vrijednosti na većem području BiH i mogućnost sniježnih padavina postojat će skoro svaki dan. Padavine će biti povremene, ali trajaće svih prvih deset dana decembra“, rekao je Majstorović.

Govorećo o sezonskoj prognozi, Majstorović je istakao da će zima koja je pred nama, što se tiče šireg regiona, biti uglavnom prosječna.

„Što se tiče Bosne i Hercegovine, temperature u decembru će biti ili u granicama ili ispod višegodišnjeg prosjeka, zavisno od kraja u BiH. Temperature u januaru će biti nešto iznad višegodišnjeg prosjeka, a u pogledu padavina taj mjesec će biti nešto siromašniji. Temperature u februaru će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, a padavine ispod“, pojasnio je Majstorović.

Klimatolog Majstorović na kraju zaključuje da je pred BiH “jedna prava zima sa temperaturama u granicama višegodišnjeg prosjeka, ali s nešto manje padavina” za razliku od prošle zime koja je bila praćena obilnim sniježnim padavinama.

Majstorović je kazao da se i u drugim krajevima balkanskog regiona u toku dana očekuju padavine.

(anadolija)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close