Majke Srebrenice: Meron da podnese ostavku zbog Perišića

“Mislili smo da Vi, kao čovjek koji je preživio Holokaust, razumijete našu bol i da suosjećate sa nama”.

Preživjele žrtve genocida u Srebrenici, okupljene u Udruženju „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, uputile su otvoreno pismo predsjedniku Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) Theodoru Meronu, sugerišući mu da podnese ostavku zbog oslobađanja bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića .

U pismu do kojeg je došla agencija Anadolija, majke Srebrenice podsjećaju da je upravo Meron predsjedavao Žalbenim vijećem koje je ukinulo prvostepenu presudu Perišiću od 27 godina zatvora i pustilo ga na slobodu.

„Mnogo puta smo se sastajale s Vama kao predsjednikom ICTY-a. Na svakom susretu smo Vam ‘otvorili dušu i srce’, iznosili svoje patnje, strahove, ali i probleme. Mislili smo da Vi, kao čovjek koji je preživio Holokaust, razumijete našu bol i da suosjećate sa nama. Mislili smo da nikada neće zloupotrijebiti naše povjerenje i smatrati nas samo kao dio protokola koji Vam nalaže Vaša funkcija“, poručile su „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ predsjedniku Haškog suda i podsjetile ga da su mu, odmah nakon izricanja prvostepene presude generalu Vojske Jugoslavije, otvoreno rekle kako se u međunarodnim krugovima javno govori  da će Perišić biti oslobođen.

Majke Srebrenice otkrile su da ih je Predsjednik Haškog suda primio u svom kabinetu svega nekoliko sati prije oslobađanja Perišića, što smatraju vrhunskim činom licemjerstva.

„Vašu odluku da se sastanete sa nama, žrtvama genocida, nekoliko sati prije oslobađanja Momčila Perišića, smatramo vrhuncem Vašeg licemjerja i ponižavajućom zloupotrebom Vaše funkcije. Održavanje sastanka sa žrtvama nekoliko sati prije izricanja oslobođajuće presude Perišiću doživjeli smo kao najstrašniju moru koja nam se desila nakon genocida kada smo bili oči u oči sa ubicama naših najdražih koji su bez trunke saosjećanja nas gledali u oči i ubijali naše najdraže“, napisale su Meronu majke Srebrenice.

„Ubicama smo bili samo broj u realizaciji genocida, a šta smo Vama?“, upitale su majke Srebrenice predsjednika Haškog suda, sugerišući mu da se samoinicijativno isključi od daljih odlučivanja u žalbenim postupcima i da zatraži da ga na čelu Haškog suda zamjeni osoba koja će dostojno predstavljatu funkciju predsjednika.

AA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close