Madona: Najuspješnija pjevačica svih vremena

U istoriji svjetske muzike Madona će biti zapamćena kao najprovokativnija pjevačica koja je svoj imidž dugo godina gradila na seksualnosti i raznim skandalima. No, biće zapamćena kao i pjevačica koja je rušila tabue i koja je prodala oko 120 miliona albuma po svijetu i tako postala najuspješnija pjevačica svih vremena, a proglašena je i “kraljicom popa”.

(Buka)

Rođena je 16. avgusta 1958. godine u velikojporodici. Imala je osmero braće i sestara. Kada je imala samo 5 godina majka joj je umrla od raka. To je bitno uticalo na njezino djetinjstvo i karijeru.

Postala je slavna po inovativnim muzičkim spotovima, nastupima i često je kontraverzna u korišćenju seksualnih i religioznih tema u nastupima. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada kroz svoju karijeru i nosilac mnogo rekorda u muzičkom svijetu.

Godine 2000., Ginisova knjiga rekorda dodijelila je Madoni titulu za najuspešniju pjevačicu svih vremena, jer je prodala oko 120 miliona albuma po svetu[. Godine 2005. na konferenciji za štampu, njena izdavačka kuća, Vorner Bros (Warner Bros. Records), izjavila je da je Madona prešla granicu od 200 miliona prodanih albuma[.

Odrasla je u gradu Pontijaku, u Mičigenu. Mnogi misle da joj ime Madona nije pravo, već umjetničko ime, ali ona ga je dobila po majci. Da bi je razlikovali od majke zvali su je Mala Noni (eng. Little Noni). Sa 8 godina, na krštenju, dodala je ime Veronika.

Odrastanje je provela čuvajući djecu. Pošto je imala veoma strogog oca, morala je uvijek da uči ili da radi po kući. Madona kaže da joj otac nije bio tako strog, ona ne bi bila ono što je danas. Cijela Madonina rodbina je znala da svira neki instrument, pa ju je otac upisao na časove klavira, ali kao tatina mjezimica, ubijedila ga je da ipak ide na časove plesa.

Godine 1978. je završila srednju školu i dobila stipendiju na Mičigenskom univerzitetu, odsjek za ples. Poslije jednog semestra, odlučila je da neće više gubiti vrijeme i da ide u Njujork da postane poznata. Njenom ocu se nije svidjelo što napušta školu: “Ako se ispišeš iz škole, nisi više moja ćerka”. “Dobro, a kada postanem poznata, da li ću onda biti tvoja ćerka?”. “Raspravljaćemo o tome kad dođemo do toga – ako ikad dođemo”. “E, pa doći ćemo!”. Ohrabrena od strane profesora Krisa Flyna, napušta Mičigen i seli se za Njujork. O Krisu Flynu , Madona kaže: “Stvarno sam ga voljela. Bio mi je mentor, otac, izmišljeni ljubavnik, bio mi je sve”.

Stigla je u Njujork. Uzela je taksi i rekla mu da vozi u “centar svega”. Stajala je na sred Tajms Skevera, sa 35 dolara u džepu, koferom punim helanki i baletanki ispod jedne ruke i velikom velikom odlučnošću da uspije.

To su bila jako teška vremena za Madonu. Živjela je u kući punoj buba-švaba jer nije imala novca za bolje.

Godine 1982. svijet je prvi put imao priliku da čuje Madonu. Njen prvi album je prodat u 8 miliona, a na naslovnoj strani bila je plavokosa Madona sa raznim lančićima oko vrata i ruku. Na unutrašnjoj strani bio je njen pupak koji je tada postao njen zaštitni znak.

Poslije dva albuma i pet velikih hitova, Madona je krenula na turneju, a 40 nastupa širom Sjeverne Amerike, pokazalo je da će Madona opstati u muzičkom svijetu. Ova pjevačica, postala je i glumica, tekstopisac, producent, jednom riječju svestrana umjetnica koja je obilježila muziku kako u prošlom, tako i u ovom vijeku.

Madona je prva pjevačica koja je osnovala svoju izdavačku kuću – Maveric (MAdonna Veronica i tadašnji menadžer FredeRICK DeMann).

“Nisam kao neki pjevači kojima se da izdavačka kuća da bi ih ućutkali. Hoću da stvaram nove hitove i u svojoj novoj kući”.

Stilove je mijenjala, svijet je šokirala, udavala se, razvodila, postala majka, stvarala sjajnu muziku, odnosno postala je sve ono što je htjela.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close