PolitikaSvijet

Macron preuzeo dužnost predsjednika Francuske

Emmanuel Macron preuzeo je dužnost predsjednika Republike Francuske od prethodnika Francoisa Hollandea i tako postao osmi predsjednik te države.

Svečana primo-predaja dužnosti upriličena je u pariskoj Jelisejskoj palati, a prethodio je polusatni zatvoreni sastanak odlazećeg i novog francuskog predsjednika tokom kojeg je Hollande svom nasljedniku Macronu predao šifre nuklearnih bombi, a pretpostavlja se da ih Francuska ima oko 300.

Macron i prisutni su aplauzom ispratili Hollandea iz palate, a potom su reporteri fotografirani najmlađeg francuskog predsjednika Macrona i novu prvu damu Brigittu Macron.

U inauguralnom obraćanju prisutnima Macron je kazao kako mu je pripala velika čast da bude izabran za prvog čovjeka Francuske, ali i kako je svjestan odgovornosti koju su mu birači dali.

Ističući kako su francuski birači na predsjedničkim izborima izabrali nadu, Macron je kazao da je takva Francuska svijetu i Evropi potrebnija nego ikada ranije.

“Francuzima moramo vratiti samopouzdanje. Na nama je da izgradimo svijet koji zaslužuju naši mladi. Zajedno možemo ispisati najljepše stranice naše historije”, kazao je Macron i obećao da će reformirati Evropsku uniju.

Po preuzimanju funkcije novog šefa države, 39-godišnjem Macronu je uručen i najviši državni orden Legion d'Honneur kojeg je nosio i Napoleon.

Svečanosti u Jelisejskoj palati prisustvovao je veliki broj zvaničnika i zvanica, a Macron bi u popodnevnim satima u svojstvu novog predsjednika države trebao položiti vijenac na Trijumfalnu kapiju, a večeras bi se trebao obratiti i javnosti na svečanosti u gradskoj palati.

Emmanuel Jean-Michel Frederic Macron rođen je u decembru 1977. godine u Amiensu, a kao veliki stručnjak finansija ranije je dobio i nadimak “finansijski Mocart”.

Pored toga što je najmlađi francuski predsjednik, Macron je ujedno i prvi francuski predsjednik koji ranije u političkoj karijeri nije bio parlamentarni zastupnik, niti gradonačelnik nekog grada.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close