Ludost je ponavljati isto ponašanje, a očekivati drugačiji ishod

Ekonomski analitičar Erol Mujanović u intervjuu za Vijesti.ba govori o aranžmanu BiH sa MMF, novom pristupu EU prema BiH, te uticaju protesta na nove investicije u našu zemlju.

VIJESTI.BA: Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) napustila je BiH uprkos nezavršenom poslu, odnosno, šesti pregled kreditnog aranžaman nije uspješno okončan. Kako se pretpostavlja, posljedica će biti kašnjenje sedme tranše kredita koja je trebala iznositi blizu 100 miliona KM. Šta to znači za BiH? Ima li naša zemlja alternativu u ovom momentu?

MUJANOVIĆ: BiH im je dosta dobar klijent i ne sumnjam da će uskoro ipak završiti posao.

Sličnu situaciju smo imali ne tako davno i ona u principu znači da bi moglo biti manje sredstava za glomazni administrativni aparat odnosno pojedine kategorije socijalno ugroženih osoba koje su na budžetu.  Izreka kaže da je ludost ponavljati isto ponašanje a očekivati drugačiji ishod. Tako da postupajući kako se postpupa MMF će imati još dosta posla u BiH.

Alternativa uvijek imamo, a malo političke volje i malo inteligentnog i odgovornog ponašanja u trošenju javnih sredstava bi bilo potpuno dovoljno da se situacija radikalno promijeni.

Teško je izabrati alternativu toliko ih ima i svaka od njih može donositi bez problema po nekoliko stotina miliona maraka godišnje domaćoj ekonomiji odnosno državi i entitetima. Neki od primjera su: smanjenje javne potrošnje, sa posebnim fokusom na određene stavke, olakšavanje poslovanja i stvaranje boljeg poslovnog okruženja za domaće kompanije kako bi bile konkurentnije što bi pomoglo i stranim investitorima, zaštiti domaću proizvodnju i favorizovati izvoz proizvoda umjesto što nam strani lobiji trpaju sve i svašta u prodavnicama širom BiH.

VIJESTI.BA: Najveći problem MMF bila je Vlada RS koja se oštro protivila izmjeni zakonodavstva u korist poslodavaca, ali nije ispunila ni neke budžetske zahtjeve koje je postavio MMF. S druge strane, vlasti RS optužuju MMF da je prvi put jedna finansijska institucija nekoj državi kao uslov za dodjelu kredita ispostavila i političke zahtjeve. Možete li za portal Vijesti.ba prokomentarisati ove suprotstavljene navode?

MUJANOVIĆ: Ne bavim se politikom nego ekonomijom pa vam nisam idealan sagovornik za oblast politike, iako su ove dvije oblasti usko povezane. Činjenica je da domaće vlasti naravno žele dobiti što više a dati što manje zauzvrat, odnosno više novca za manje uslovljenih reformi.

Generalno, domaće zakonodavstvo koje reguliše oblast rada i zapošljavanja treba da pretrpi značajan broj modernizacija jer nije u stanju odgovoriti potrebama tržišta rada koje traži puno više fleksibilnosti i još mnogo drugih karakteristika. Koliko god se vlasti opirale to će se desiti iako možda ne odmah, ali je modernizacija pravnog okvira neminovna a sve su brojnije situacije u kojima navedeni Zakon ne nudi rješenje jer je prestar.

VIJESTI.BA: Bez produžetka kreditnog aranžmana sa MMF, budžet RS ostaće uskraćen za 66 miliona KM, a vlast u ovom entitetu ističe da će taj deficit biti nadoknađen izvorima iz drugih finansijskih institucija. Jesu li za RS zaista povoljnija kreditna zaduženja kod komercijalnih banaka?

MUJANOVIĆ: Vladama koje su zadužene poput naših, i još važnije koje nemaju gotovo nikakvu kratkoročnu perspektivu razvoja i generiranja rasta i prihoda, posuđuju samo banke koje su primorane da to učine. Mislim da u ovom slučaju nije presudan faktor cijene zaduživanja i ne sumnjam da će se vlasti opredijeliti i za skuplji kredit ako takav kredit ne uslovljava reforme koje Vlada ne želi sprovesti. Vraćanje kredita je svakako teret koji u našem slučaju nose poreski obveznici.

VIJESTI.BA: Iz EU najavljuje se novi pristup spram BiH, koji će biti fokusiran na razvoj, ekonomske reforme i borbu protiv korupcije. Može li naša zemlja trenutno biti pogodno tlo za primjenu tog pristupa?

MUJANOVIĆ: Naša zemlja može biti idealno tlo jer je prostor za poboljšanje ogroman u svakoj od oblasti koje ste naveli a korupcija je rasprostranjena od vrha do dna i u svim sferama društva. Naravno preduslov je da EU bude spremna ići do kraja i sa odlučnim stavom, u protivnom  ovo će biti još jedan skup i neuspio eksperiment a nismo u pogodnim vremenima za rasipanje je novcem.

VIJESTI.BA: Hoće li se prema tom pristupu vlast ponašati odgovornije i biti spremnija u odnosu na provođenje presude “Sejdić – Finci”?

MUJANOVIĆ: Na osnovu dosadašnjih iskustava nemam osnove da kažem da hoće. Od učenika koji je propao na svim ispitima i koji ne pokazuje želju za napretkom i promjenama teško da možete očekivati da odjednom počne dobivati petice.

VIJESTI.BA: Mogu li se očekivati sankcije EU, u vidu uskraćivanja IPA sredstava, ukoliko stvari ne budu išle željenim tokom?

MUJANOVIĆ: Ukoliko se ne pokažemo dovoljno sposobnim za dobivanje sredstava i za njihovo sprovođenje odnosno absorpciju sredstava onda će ista  biti alocirana drugim zemljama. A  svaka  od njih je spremnija i iskusnija od BiH u dobivanju i upravljanju EU fondovima odnosno IPA sredstvima.

VIJESTI.BA: Protesti građana u BiH traju više od mjesec dana. Na koji način utiču na potencijalne investitore? Kako poboljšati imidž zemlje nakon nereda?

MUJANOVIĆ: Vatre, plamen i nemiri tjeraju kapital i strane investitore koji naravno traže sigurnost. Isti je slučaj sa pojedinim zemljama Bliskog Istoka i sa Ukrajinom.

Međutim protesti su potpuno opravdani a i isto tako tjeraju investitore, možda čak i na gori način, korupcija i nedostatak vladavine prava koji karakterišu  BiH već dvadeset godina. Tako da ako protesti rezultiraju pozitivnim ishodom i boljim ekonomskim i političkim porukama koje šaljemo u svijet onda će dugoročno gledajući njihov uticaj na potencijalne investitore biti i pozitivan.

Naš imidž u svijetu, kako kod prosječnih ljudi tako i kod većine poduzetnika i poslovnih ljudi, je bio u velikoj mjeri markiran ratnim dešavanjima i redovno lošim ekonomskim i političkim izvještajima. Tako da protesti ili bilo šta drugo teško da može napraviti imidž gorim nego što je već bio.

N.Š.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close