Luciano Vasapollo: “Podmirivanjem dugova Trojka želi kolonizaciju Europe”

“Trojka se služi podmirenjem dugova u cilju kolonizacije Europe”, kazao je pred ‘Prensa Latina’ Luciano Vasapollo, sa Sveučilišta la Sapienza u Rimu.

Liberalno podmirenje javnog duga u Europi podsjeća na ono, što je Međunarodni Monetarni Fond (MMF) zahtijevao od Latinske Amerike i u suštini predstavlja kolonizaciju unutar starog kontinenta, tvrdi talijanski marksistički stručnjak.

Sile kao što su Njemačka i Francuka i MMF, Centralna Europska banka i Europska komisija ponašaju se prema zemljama juga starog kontinenta (Portugalom, Grčkom, Španjolskom i Italijom) kako se Sjedinjene Države ponašaju prema Latinoamerikancima, kazao je za ‘Prensa Latina’ Luciano Vasapollo.

Prema akademiku, koji je sudjelovao kao vođa delegacije na IX Međunarodnom Kongresu Univerziteta 2014, a kako je on to već i prije tvrdio, srednjoeuropska buržoazija djeluje na način, da učvrsti Euro-imperijalistički pol i regiju Euro-zone u natjecanju sa hegemonijom Sjedinjenih Država, ne samo u trgovačkom smislu, već i u monetarnom smislu, radeći na štetu dolara.

Talijanski intelektualac predlaže savezništvo među državama, koje imaju pravo na samodređenje, na participativnu demokraciju i mogu stvoriti proizvodne i trgovinske antikapitalističke prostore, koji će biti u stanju izbjegavati i srušiti neoliberalnu logiku, odbijajući podložnost svima onima, koji diktiraju socijalne politike Trojke (MMF; Centralna Europska Banka, EU).

Prema Vasapollu, europska ljevica nema strateške vizije, koja bi mogla riješiti krizu u ovoj regiji..
Zbog toga – objašnjava Vasapollo, inspiriran Bolivarskim Savezom Naše Amerike (ALBA), mi ne pretendiramo jednostavno izvoz tog modela, već se želimo okoristiti njegovim iskustvima, kako bismo započeli s procesom stvaranja solidarne i komplementarne razmjene, koja bi odlučno išla prema socijalizmu.

Naša je aspiracija, naglasio je Vasapollo, započeti revolucionarni proces, otvoriti klasni pristup za alternativu odnosu koji nameće evulucija svjetskog kapitalizma, čija kriza nema izlaza i vodi svijet prema radikalnom slabljenju demokratskih mehanizama i društvene participacije.

Talijanski profesor smatra jako važnim u Havani, što je nedavno održan Drugi sastanak na vrhu država Latinske Amerike i Karipskog otočja, koji je pokazao kako nacije saveza ALBA (Venezuela, Kuba, Bolivia, Ekvador, Nikaragva, San Vincente, Granadine, Antigua i Barbuda te Dominika) nisu usamljene, i mogu računati na prisutnost i pomoć tridesetak nacija iz te regije.

U tome je vidljiva vodeća uloga Kube, koja nije ekonomska snaga, ali predstavlja primjer, kako se pruža otpor kapitalizmu. I osim toga ona pokazuje, kako se inteligentno može stvoriti konsenzus sa zemljama, koje mada nisu dio ALBE, priznaju Kubu za svoju najvažniju točku orijentacije.

advance.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close