London: Angelina Jolie samit o okončanju seksualnog nasilja posvetila silovanoj ženi iz BiH

LONDON – Holivudska glumica Angelina Jolie je prije samog dolaska na četvorodnevni Globalni samit posvećen okončanju seksualnog nasilja u konfliktima izjavila kako ovaj događaj želi “posvetiti napuštenoj žrtvi silovanja u Bosni koja je vidjela svoga napadača kako slobodno hoda”.

Ona je pritom kazala kako sa samita treba biti poslata poruka da se žrtve silovanja ne trebaju stidjeti nego da se napadač treba stidjeti svoga čina.

Poznata glumica je ispričala kako je prilikom posjete BiH zajedno sa britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom ove godine upoznala ženu koja im je ispričala da je bila žrtva silovanja i da se stidjela da to kaže svome djetetu.

Jolie je naglasila kako je bila utučena iskustvom te žene koja je ispričala kako je svojim očima kasnije vidjela muškarca kako slobodno hoda ulicom.

“Ta žena iz BiH je osjećala da nema pravde za zločin koji joj je nanesen. Vidjevši čovjeka koji ju je silovao na slobodi, osjetila se usamljenom. Prilikom dolaska na ovaj skup, pomislila sam šta će ta žena u Bosni misliti o ovom samitu? Ovaj događaj posvećujem njoj”, rekla je Jolie.

Inače, Jolie, koja je i specijalna izaslanica UNHCR-a i britanski ministar vanjskih poslova Hague ove sedmice su u Londonu domaćini globalnog samita posvećenog okončanju seksualnog nasilja u konfliktima.

Očekuje se da će nakon samitu biti objavljen je prvi Međunarodni protokol o dokumentiranju i istraživanju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktima.

(aa)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close