Lohn poslovi čine gotovo trećinu ukupnog bh. izvoza

U ukupnom izvozu BiH, koji je u prvih devet mjeseci ove godine iznosio 7,5 milijardi KM, na izvoz nakon unutrašnje obrade, odnosno na lohn poslove, otpada 2,38 milijardi KM ili 31,8 odsto, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH.

Za ostvarenje ovog izvoza, bh privredni subjekti su morali realizovati uvoz za unutrašnju obradu u iznosu od 1,49 mlrd. KM, što potvrđuje poznatu činjenicu da je novostvorena vrijednost u poslovima dorade, koji inače spadaju u najprostije i najlošije plaćene poslove, izuzetno mala.

Naime, razlika između ostvarenog uvoza na unutrašnju obradu i realizovanog izvoza je svega oko 890 miliona KM.

Ipak, udio lohn poslova u ukupnom bh. izvozu se iz godine u godinu smanjuje.
Tako je prije šest godina, u prvih devet mjeseci 2009. godine, izvoz nakon unutrašnje obrade iznosio 1,7 mlrd KM i činio je čak 43,7 posto od ukupno ostvarenog izvoza.

Dakle, u periodu od šest godina izvoz nakon poslova dorade je u apsolutnom iznosu veći za oko 700 miliona KM, ali je procentualno u ukupnom izvozu smanjen za oko 12 posto.

Na drugoj strani naši privredni subjekti se u drastično manjem obimu pojavljuju kao naručioci posla za doradu u inostranstvu.

U prvih devet mjeseci ove godine bh. uvoz nakon vanjske obrade iznosio je 9,1 milion KM ili 0,1 posto ukupnog uvoza.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close