RukometSport

Ljudima u Savezu rukomet je na posljednjem mjestu

Benjamin Burić, golman rukometne reprezentacije BiH, za Oslobođenje sasvim iskreno govori o situaciji u RSBiH • Sjajna sezona u Wetzlaru

I umjesto da se priča o njegovim fenomenalnim partijama na golu rukometnog bundesligaša Wetzlara, najveći dio razgovora sa Benjaminom Burićem protekao je o stanju u Rukometnom savezu BiH i kompletnom rukometu u našoj zemlji.

Bruka za državu i igrače

Dešavanja proteklih mjeseci, pa i godina, kada se ne zna da li uopšte imamo Savez i treba li nam ta organizacija u ovakvom formatu, sigurno da ostavljaju traga na igračima. Benjamin Burić bio je jučer sasvim iskren, a i razumljivo izrevoltiran.

Kako i ne bi bio kada se 15 dana uoči okupljanja nacionalnog tima uopšte ne zna da li će izabranici Bilala Šumana putovati na kvalifikacioni meč u Finsku.

– Da budem iskren, mene cijela ova situacija previše nervira. Ovakav Savez je bruka za državu, ali i za nas igrače. Sedam godina sam u reprezentaciji i gotovo svaki put je identična priča i samo je pitanje dokle će stvari biti takve?! Vjerujte da je nama igračima teško objasniti ljudima i saigračima u klubovima šta se to dešava, a ni mi nismo u potpunosti upućeni, govori Burić i nastavlja:

– Ljudima koji vode Savez očito nije stalo do rukometa, već do sitnih ličnih interesa. Čini mi se da ima i previše politike, a malo sporta u cijeloj priči, što je poražavajuće. Vodećim ljudima Saveza nije stalo do reprezentacije, niti ih zanima rezultat reprezentacije, a to je i više nego loše za sve nas.

Burić ističe i da je javnost, posebno mediji, u velikoj mjeri indolentna na stvarno stanje u bh. rukometu.

– Ako se ne napravi neki veliki rezultat, stanje u Savezu nije alibi, ali je problem što malo medija prati situaciju i malo njih zna šta se stvarno dešava. Pa ja evo 15 dana uoči okupljanja ne znam da li sam u reprezentaciji, ne znam da li da se pripremam, niti je ko obavijestio klub da trebam reprezentaciji. Ne mogu je tek tako reći ljudima u Wetzlaru da idem u reprezentaciju, kaže Burić i dodaje:

– Svi prate šta mi radimo na terenu u dresu reprezentacije, a niko ne piše i ne pravi priče o uslovima u državnom timu. Ako branim loše, naći će se milion kritičara, a nikog ne zanima što sam ja 10 dana bio na poštedi u Wetzlaru, jer sam u januaru trenirao sa reprezentacijom u hladnoj dvorani.

Na red je došla i priča o Wetzlaru, gdje su navijači zaboravili Andreasa Wolffa, koji je otišao u Kiel, jer Burić ima sjajnu sezonu. Nakon posljednjeg meča protiv Stuttgarta (pobjeda 28:18), naš golman je sakupio 22 odbrane, ali ono što je jako bitno i što se u evropskom rukometu posebno prati jeste njegov postotak odbrana, a on je bio 55 posto.

– Stvarno se osjećam dobro. Već sam ranije govorio da odlično treniram i nagrada su dobre partije na golu. Mogu biti zadovoljan, a nadam se da ću ovako i nastaviti, govori Burić, čija ekipa se nalazi na 6. mjestu, a on ističe da nema pritiska uprave za nekim rezultatom, ali ima jedan cilj.

Bolji karakter

– Možemo zadržati 6. mjesto, ali želimo i da nadmašimo bodovni saldo iz jedne od prethodnih sezona kada je Wetzlar sakupio 38 bodova. To nije zadatak, već želja igrača i stručnog štaba i vjerujemo da to možemo ostvariti, govori Burić, a da pomenuti zadatak neće biti težak, govori i forma Wetzlara, koji je u posljednjih 10 mečeva upisao sedam pobjeda.

– Prošle sezone Wetzlar je imao kvalitetniji tim, ali sada ovdje svi govore da trenutni sastav ima bolji karakter. Forma je izuzetno dobra i najbitnije je da ovako nastavimo, završio je Burić.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close