Ljetnje žege u BiH, Srbiji, Makedoniji, Albaniji

BiH, Srbija, Makedonija i Albanija suočavaju se sa temperaturama većim od 30 stepeni i visokim UV zračenjem, a stručnjaci savjetuju građanima da izbjegavaju da dugo borave na suncu tokom najtoplijeg dijela dana i da uzimaju mnogo tečnosti.

Kako prenosi portal Balkan insight, makedonsko ministarstvo zdravlja izdalo je upozorenje zbog temperatura viših od 30 stepeni i visokog UV zračenja, navodeći da se očekuje da talas vrućina potraje do kraja sedmice.

Ministarstvo je savjetovalo građanima da izbjegavaju boravak na suncu, nose lakšu odjeću i konzumiraju manje kaloričnu hranu i mnogo tečnosti. Situaciju prati i makedonska komisija za klimatske promjene, navodi Balkan insight.

I u Srbiji je već danima temperatura oko 30 stepeni, a meteorolozi najavljuju da će se slično vrijeme zadržati do kraja sedmice.

Albanija se takodjer suočava sa prvim talasom vrućina ove godine, s temperaturom koja je danas u Tirani dostigla 31 stepen.

Zdravstveni zvaničnici upozorili su Albance da budu oprezni, jer iznenadne promjene temperature mogu loše uticati na malu djecu i starije, prenosi Beta.

I Bosna i Hercegovina doživljava toplotni talas, a juče je u Banjaluci izmjeren 31 stepen.

Portal navodi da uprkos iznenadnom porastu temperature, nisu zabilježeni veći zdravstveni problemi građana, izazvani vrućinom.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close