Ljekovita svojstva aronije

Crne bobice obezbjeđuju zdravo srce, uravnotežen šećer u krvi i snažan imunitet.

Aronija je snažan antioksidans koji sprečava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma za šta su zaduženi antocijanini, tanini, vitamin C i vitamin E. Ove bobice su privukle pažnju naučnika zbog svoje tamno ljubičaste, gotovo crne boje, koja proizlazi iz sadržaja antocijanina. Ukupni sadržaj antocijana u aroniji je 1480 mg na 100 grama svježih aronija bobica.

Pomaže kod glavobolje i migrene jer poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim sudovima glave, zaustavlja razvoj ateroskleroze i stvara snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti. Aronija pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska i omogućava brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara, regeneriše mišićno tkivo i poboljšava prokrvljenost miokarda te stvara potpunu zaštitu od začepljenja krvnih sudova.

100 posto organska aronija 

1. Aronija je dobra za vaše srce, jača cirkulaciju i zbog svog sastava smanjuje visok krvni pritisak.
2. Pomaže kod ateroskleroze i kod proširenih vena.
3. Aronija je izuzetno jak antioksidans te djeluje snažno u tom smislu.
4. Aronija umanjuje i snižava mogućnost LDL oksidacija.
5. Aroniju mogu koristiti i dijabetičari jer antocijanini smanjuju nivoe glukoze u urinu kao i nivo oksidacije lipida u urinu i krvi.
6. Reguliše oscilacije šećera u krvi.
7. Aronija smiruje želudac i bolove u želucu, dobra je za sve osobe koje pate od gastritisa ili čira na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu.
8. Pospješuje cirkulaciju te na taj način smanjuje glavobolje i migrene.
9. Endokrine žlijezde i aronija: pospješuje rad štitnjače, poboljšava i reguliše izlučivanje njenih hormona te pomaže kod bolesti štitnjače i gušavosti.
10. Podiže opšte stanje imunog sistema, smiruje grčeve u crijevima i pomaže u detoksikaciji, piše Naturala.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close