BiHPrivreda

Litar hercegovačkog ulja od smilja Amerikanci plaćaju kao suho zlato

Ulje od immortellea ili “biljke vječne mladosti” iz Hercegoine, kako zovu smilje, pravi je hit u inostranstvu, a Amerikanci izdvajaju na hiljade dolara da ga kupe za daljnju preradu ili vlastite potrebe, izvještava Dnevni list.

Smilje iz Bosne, odnosno Hercegovine na otvorenom tržištu po litru košta na hiljade maraka, a priiča je to u kojoj će očito najmanje zaraditi
proizvođači.
Minijaturne bočice od svega pet mililitara smilja prodaju se na otvorenom tržištu po cijeni od čak 74 dolara, a uz specifikaciju proizvoda američka apoteka za njegu kože Angelina navodi da je ulje proizvod biljke ubrane u divljini u Bosni, odnosno Hercegovini, premda je smilja u divljini sada i ponajmanje.
Izvjesno je,dakle, da se radi o plantažno uzgojenom smilju, biljci čije je ulje među aromatičnim biljkama najskuplje. Kada biste u ovoj apoteci naručili 200 bočica po 5 mililitara, ili jedan litar ulja, to bi vas koštalo oko 15 hiljada dolara.

Najveća svjetska internet trgovina Amazon.com, smilje iz BiH nudi nešto jeftinije nego pomenuta drogerija, ali je i dalje vrlo skupo – preciznije po cijeni od 187 dolara za 30 mililitara. Ulje na Amazonu ocjenjuju sa pet zvjezdica. Neki kupci su ostavili i komentare.
“Miris je nevjerovatan, a boca je dobro upakirana. Već sam koristio ovo ulje u nizu kućnih pripravaka i božanstvenog je mirisa, a odgovara mojoj osjetljivoj koži”. Drugi dodaje da će vrlo skoro ponovo naručiti ulje, a treći da mu pomaže kod “tvrdoglavih bradavica”.
Otkupna cijena smilja u Hercegovini od tri marke je ove godine razočarala proizvođače. Prepolovila se u odnosu na lani, po svemu sudeći bezrazložno, zaključuje list.
Uz sve to bilo je problema s predajom smilja u otkupne stanice.
Stručnjaci tvrde da je hercegovačko smilje kalitetnije čak i od provansalskog.

Dnevni list

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close