Lijepe i pametne: Ovo su najljepše programerke na svijetu!

Oduvijek vlada uvriježeno mišljenje da je IT svijet rezerviran isključivo za jači spol, ali u posljednje vrijeme žene su dokazale da područje programiranja ne pripada samo muškarcima.

Osim što su se pokazale kao dobrim programerkama, žene su postale i vizionari na čelu nekih od najvećih IT divova. Ipak, i dalje postoje stereotipi o programerkama pa ih se često opisuje kao štrebericama sa ‘pepeljarkama’ od naočala, naima ove su žene dokazale da je takav stav jedna velika zabluda.

Ove žene nisu samo pametne, nego i iznimno lijepe.

1. Jade Raymond

2niqgcn

Prvo mjesto na listi najljepših programerki pripada Kanađanki Jade Raymond. Karijeru programerke počela je u Sonyju, donedavno je bila i na čelu kompanije Ubisoft te je osnivač njihovog studija u Torontu. Gamerskoj publici ova je ljepotica odavno poznata kao producentica danas već čuvene franšize Assassin’s Creed. Jade je Ubisoft napustila samoinicijativno nakon 10 godina, a danas vjerojatno smišlja svoj sljedeći veliki projekt.

2. Sara Haider

s454ev

Sara Heider jedno je od poznatijih lica u svijetu programiranja. Dugi niz godina provela je u Googleu, a Android aplikacija čijem je razvoju aktivno doprinijela bio je Vine. Trenutno radi kao softverska inženjerka u Twitteru.

3. Corrinne Yu

316xj0o

Na listi žena u industriji video-igara Corrinne vjerojatno zauzima prvo mjesto. Corrinne je svoju profesionalnu programersku karijeru gradila na projektima Brothers in Arms,Borderlands, Zombie i Unreal Engine 3. Najveći doprinos dala je razvoju popularne igrice Halo 4. Ova lijepa programerka je 2009. godine dobila i državnu nagradu za istraživanje u području nuklearne fizike Ministarstva energetike SAD.

4. Tracy Chau

16av31w

Osim što je diplomirala na Stanford Sveučilištu, Tracy Chau u svojoj biografiji od referenci ima kompanije Google, Facebook i Quora. Trenutno radi kao softverska inženjerka u Pinterestu.

5. Amanda Wixted

11uhhg5

Amanda Wixted jedna je od najefikasnijih developera u svijetu prijenosnih uređaja, kao i sjajna programerka video-igara. Farmville, popularna igrica na Facebooku, samo je jedan od projekata iz njenog rezimea. Osim što radi kao konsultantica za nekoliko kompanija, pokrenula je i svoju firmu – Turf Geography Club.

Očito je da žene programeri polako, ali sigurno osvajaju svijet. Ipak, ako ste mlada i ambiciozna žena i svoju profesionalnu karijeru želite započeti u području informacijskih tehnologija, bit će vam potrebno puno energije i znanja, a ne samo ljepota.

Bavite li se vi programiranjem?

Autor: Haris Aščalić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close