Lijanovići, Bahilj i ekipa optuženi za utaju 13,5 miliona maraka!

“S obzirom da će se u predmetu tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi u cijelom iznosu i njeno vraćanje državi BiH, postupajući tužitelj će, nakon provedene financijske istrage, zatražiti da se optuženima onemogući raspolaganje nepokretnom i pokretnom imovinom”, kažu iz Tužilaštva BiH.

Tužitelj iz Odsjeka za gospodarski kriminal podigao je optužnicu u predmetu kodnog naziva ‘Meso’ protiv ukupno 16 (11 fizičkih osoba i 5 pravnih osoba-poduzeća), među kojima su i vlasnici poduzeća Lijanovići. Ovo je jedna od najopsežnijih optužnica za porezne utaje u postdejtonskoj BiH. Bit će zatraženo oduzimanje potupravne imovinske koristi, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužitelj i šef Odsjeka za gospodarski kriminal, podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi:

1. Ivanković- Lijanović Jerko, rođen 15.11.1969. godine u Širokom Brijegu
2. Ivanković-Lijanović Slavo, rođen 30.11.1957. godine u Širokom Brijegu
3. Ivanković-Lijanović Jozo, rođen 29.11.1962. godine u Širokom Brijegu
4. Bahilj Milorad zv. „Baja“, rođen 23.02.1953. godine u Mostaru
5. Slišković Jozo zv.“Šušić“, rođen 11.12.1956. godine u Širokom Brijegu
6. Mikulić Željko, rođen 18.01.1959. godine u Širokom Brijegu
7. Kvesić Draženko zv. „Dražen“, rođen 04.05.1968. godine u Širokom Brijegu
8. Šakota Mirjana, rođena 13.10.1958. godine u Mostaru
9. Galić Mirko, rođen 28.07.1954. u Grudama
10. Čolak Miroslav zv. „Miro“, rođen 16.02.1941. u Grudama
11. Ivanković Stipe zv. „Lijan“, rođen 01.08.1933. godine u Grudama
12. „Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg
13. „Mi-Mo“ d.o.o. Mostar
14. „Farmer“ d.o.o. Široki Brijeg
15. „Farmko“ d.o.o Široki Brijeg
16. „Optimum“ d.o.o. Široki Brijeg

Optuženi se terete da su, u periodu od 2007. do 2012. godine, djelujući kao povezana skupina fizičkih osoba i pravnih osoba (poduzeća), počinili porezne utaje i neplaćanje poreza, tako što su stalnim osnivanjem novih poduzeća, sa minimalnim osnivačkim kapitalom, često od samo 2000 KM, na ta poduzeća prenosili sirovine, proizvode i opremu i nastavljali poslovanje, a stečene višemilijunske porezne dugove ostavljali na ranijim poduzećima, kažu iz Tužilaštva.

“Na ovaj način, koji je nekoliko godina predstavljao modus nezakonitog poslovanja u svrhu utaje poreza, optuženi su počinili porezne utaje, neplaćanje poreza i pranje novca, kojima su steki nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 13,5 milijuna KM, za koje su oštetili državu BiH, odnosno sve građane”, stoji u saopćenju.

“S obzirom da će se u predmetu tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi u cijelom iznosu i njeno vraćanje državi BiH, postupajući tužitelj će, nakon provedene financijske istrage, zatražiti da se optuženima onemogući raspolaganje nepokretnom i pokretnom imovinom, kako bi se na kraju sudskog postupka, osigurala mogućnost naplate u korist države”, kažu iz Tužilaštva BiH.
Ovaj predmet, jedan je od najopsežnijih u povijesti Odsjeka za gospodarski kriminal, na kojem je tužitelj Ismet Šuškić, koji je šef ovog Odsjeka, radio duži vremenski period sa svojim suradnicima, istražiteljima i policijskim ekspertima za financijski kriminal iz SIPA.

Tužiteljstvo BiH će krivnju i odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem oko 40 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal sa više od 1000 materijalnih dokaza.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH.

www.magazinplus.eu – Slobodna Bosna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close