Lijanović: Otkazivanje IPARD projekata je katastrofa

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović kazao je da za BiH predstavlja veliku katastrofu to što je Evropska komisija morala da otkaže dva ranije suspendovana projekta u oblasti poljoprivrede, zbog neuspjeha vlasti u BiH da se dogovore o strukturama za usmjeravanje finansijske pomoći EU za poljoprivredu i ruralni razvoj (IPARD).

– Nepostojanje političke volje u Vijeću ministara BiH da se uspostavi sistem plaćanja i na taj način stvore pretpostavke da već od iduće godine iz evropskih fondova dobijemo više od  20 miliona eura za poljoprivrednu proizvodnju, a kad postanemo članicom EU i stotine miliona eura, predstavlja katastrofu za naše poljoprivredne proizvođače. Primjer je Republika Hrvatska koja dobiva 700 miliona eura svake godine iz evropskog proračuna i fondova, a mi u BiH imamo resurse slične hrvatskim i mogli bismo dugoročno računati na isti iznos sredstava – kazao je ministar Ivanković Lijanović u izjavi za Fenu, komentirajući otkazivanje ova dva ranije suspendovana projekta iz oblasti poljoprivrede od EU.
Kazao je da nijedan opravdan razlog nije postojao da se ovaj sistem  plaćanja ne uspostavi, osim utjecaja uvoznih lobija, a u sprezi sa strankama na vlasti, da na ovaj način zadaju jedan jak udarac domaćoj proizvodnji od kojeg će se teško oporaviti te da dugoročno osiguraju plasman uvoznih proizvoda na bh. tržište, “jer, nažalost, domaći neće moći izdržati nelojalnu tržišnu utakmicu”.
Evropska komisija je jučer u saopćenju navela da je nekoliko godina bezuspješno pokušavala da pomogne postizanje sporazuma između vlasti u Bosni i Hercegovini o strukturi IPARD-a.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close