Lijanović: Neproizvodnom sektoru opteretiti topli obrok i prevoz

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivnković Lijanović jučer je upoznao predsjednika Sindikata radnika u poljoprivredi, prehrani,duvanu, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH /PPDIVUT/ Mehmeda Avdagića sa inicijativom za izmjenu i dopunu Zakona o doprinosima.

Lijanović je na konferenciji za novinare objasnio svoje načelo koje ga je  vodilo da preloži ovu inicijativu, a to je da “oni koji imaju više trebaju da podnesu veći teret neophodnih promjena”.

“Razdvojio sam proizvodni i neproizvodni sektor i predložio da se neproizvodnom sektoru optereti topli obrok i prevoz doprinosima na platu, a da se proizvodni sektor od toga potpuno oslobodi”, rekao je Lijanović.

On smatra da će se rasterećenjem  proizvodnog sektora doprinosima na platu stvoriti pretpostavke da zaposleni imaju veće plate, da privredni subjekti postanu konkurentni i kreditno sposobni, te da mogu prihvatiti domaće i strane investitore, kao i da se poveća broj zaposlenih.

Prema njegovim riječima, ova inicijativa rješava veoma važnu situaciju u proizvodnom sektoru, jer bi više od 130.000 ljudi imalo bolju budućnost i veće plate, a 350.000 nezaposlenih imalo bi mogućnost zaposlenja.

“Mi smo svjesni da ćemo neproizvodni sektor opteretiti doprinosima i da će poslodavci morati izdvojiti nešto više sredstava za njihovu isplatu, ali smatramo da su to profitabilnije djelatnosti i da ima prostora da se to opterećenje plati. Iz tih sredstava stabilizovaćemo penzione i zdravstvene fondove i nadoknaditi sredstva koja će se izgubiti ukidanjem doprinosa za plate u proizvodnom sektoru”, naglasio je Lijanović.

Mehmed Avdagić smatra da bi ovom inicijativom mogli privući strani kapital, te da je došlo vrijeme da se krene u tom pravcu.

On je ocijenio da bi se povećao i obim procesa proizvodnje, te smanjile cijene na tržištu.

“Ukoliko bude političke volje, dovoljno sluha i podrške, BiH bi dosta dobila. Sindikat je dao podršku ovoj inicijativi i ići ćemo u zajedničke projekte kako bi pokrili što veće područje”, rekao je Avdagić.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close