LiFi je novi tip wirelessa koji je 100 puta brži od klasičnog WiFi-a (VIDEO)

Svi mi smo doživjeli kako je to kad 4G brzina pada na 3G, a često i na 2G što dalje odlazimo od centara velikih gradova ili raznih tornjeva. To je zato što signal slabi, a velike kompanije koje ga omogućavaju još uvijek smatraju preskupim na trenutni način sve to širiti prema potrebama stanovništva i zato je zanimljivo da rješenje dolazi „iz garaže“.

Umjesto da velike kompanije naprave iskorak, čini ga kroz svoj startup Velmenni iz Estonije. Tehnologija se naziva LiFi, već je testirana i stotinu je puta brži nego tradicionalni WiFi. Iako se sve skupa pokazalo uspješnim, ipak nije testirano na širem području već u prostorijama Velmennija. Naime, ne postoji razlog zašto se ne bi počelo širiti na globalnoj razini, posebno kad stigne potpora većih kompanija, kojima je u interesu domoći se ove tehnologije.

Inače, LiFi dostiže brzinu do 1GBps i to bi značilo da neki 4K video može biti preuzet za svega nekoliko sekundi, a imati ovakvu tehnologiju uz sebe u vrijeme kad se streama na sve strane i kad trebamo sve više podataka uistinu je neprocjenjivo i prijeko potrebno.

Ono što LiFi čini posebnim jest to što se podaci prenose korištenjem LED svjetla koja se pale i gase u razmacima od otprilike jedne nanosekunde. I tu je “kvaka”. Za razliku od WiFi signala ne prolazi kroz zidove jer je temeljen na svjetlu, pa ima ograničen domet. To je sasvim sigurno problem, no s obzirom na jednostavnost postavljanja, ta se prepreka može zaobići, a ujedno je i sigurniji od cyber napada. Naime, treba biti u prostoriji da se “upalo” na mrežu.

I još nešto za kraj, a to je iznimno bitno. LiFi je u testnom okruženju nastao još 2011. godine ali tehnologija nije bila stabilna, ali zato se u jednom trenutku dosegla brzina od 224GBps, što znači da s vremenom ovih “standardnih” 1GBps može itekako porasti do trenutno nezamislivih razina.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close