Lideri bh. političkih stranaka optimistični uoči sastanka u Pragu

Predstavnici političkih stranaka iz BiH (SDA, SDP, HDZ, HDZ 1990, SBBBiH, SDS, SNSD) održali su jutros u zgradi Delegacije EU u Sarajevu sastanak na ekspertnom nivou s predstavnicima Evropske komisije.

Sastanak je trajao nešto više od četiri sata, a učesnici su po završetku izjavili da je cilj sastanka bio razjašnjavanje tehničkih pitanja da bi se približili stavovi bh. aktera i da bi se pomoglo da BiH ispuni svoje obaveze prema međunarodnom pravu, eliminirajući diskriminaciju pri izboru za Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH.

Članica Predsjedništva SDP-a BiH Lidija Korać kazala je da je prisustvom predstavnika SDS-a i SNSD-a na posljednja dva sastanka priča o implementaciji presude “Sejdić-Finci” vraćena u domen državnog problema.

– U toku današnjeg sastanka postignut je visoki nivo suglasnosti o pojedinim pitanjima tehničkog karaktera. Rezultati ovog sastanka bit će u funkciji ukoliko dođe do postizanja dogovora 2. decembra u Pragu u smislu da mi već imamo rješenja amandmana na Ustav BiH i izmjena Izbornog zakona BiH – kazala je Korać.

Dodala je da su dati odgovori na mnoga pitanja koja mogu biti postavljena na sastanku u Pragu, od toga koji je obuhvat amandmana na Ustav BiH i sukladno tome izmjena i dopuna Izbornog zakona.

– Postigli smo visoki stepen suglasnosti i nadam se da će 2. decembra biti postignut sporazum – kazala je Korać.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović istakao je da su na današnjem sastanku otvorena sva pitanja koja bi se mogla pojaviti na sastanku u Pragu.

– Sva pitanja su formalnopravne i tehničke naravi i mi očekujemo da će biti postignut politički dogovor. Sadržaj sastanka vam ne mogu otkriti, tako smo se dogovorili jer želimo sačuvati konstruktivnu atmosferu koja nam je potrebna u implementaciji presude “Sejdić-Finci” – kazao je Džaferović.

Otkrio je tek da je jedno od pitanja bilo šta od političkog dogovora, kada bude postignut, situirati u Ustav BiH, a šta u Izborni zakon.

– To je vrlo važno ustavnopravno, ali i političko pitanje. Čini se da postoji konsenzus među strankama u BiH – naglasio je.

Ipak, o nekim pitanjima, dodao je, još nema suglasnosti i morat će se raditi na tome.

Član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac kazao je da je danas razgovarano o modelima primjene amandmanske promjene Ustava BiH.

– Definitivno je dosta tema o kojim postoji dogovor, ali i onih gdje nema sporazuma. Dijelim umjereni optimizam da će ovo pitanje biti riješeno u Pragu, ali evidentni su i dalje problemi u Federaciji BiH i nerazumijevanje između bošnjačkih i hrvatskih stranaka – smatra Košarac.

Istakao je da su stavovi i zaključci Narodne skupštine RS-a inkorporirani u dosadašnje razgovore i da su interesi koje zastupa SNSD ispunjeni.

Potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto ponovila je da je razgovarano o pravnim aspektima implementacije presude “Sejdić-Finci”.

– Teško je govoriti da tu postoji određeni stupanj suglasnosti, ali nastavljamo razgovore u ponedjeljak. HDZBiH čini sve da uistinu napravi iskorak, prije svega, za BiH, za njene konstitutivne narode i građane koji u njoj žive. Mi ćemo dati doprinos kroz radne, ekpertne skupine i političku razinu, jer jedino tako možemo doći do rješenja – rekla je Krišto.

Potpredsjednik HDZ 1990 Josip Merdžo kazao je da postoje određeni pomaci u procesu iznalaženja rješenja za implementaciju presude “Sejdić-Finci”.

– Ova implementacija dodiruje dosta aspekata Ustava BiH. Nije to samo izbor članova Predsjedništva BiH, već i Dom naroda, kao i određene procedure. Vidljivi su različiti pristupi, ali nadam se da će u Pragu biti određene stvari dogovorene, pa i parafirane – istakao je Merdžo.

O modelima implementacije presude “Sejdić-Finci” bit će govora na sastanku u Pragu 2. decembra.

(Fena/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close