Leo Martin: Halid mi na telefon uvijek pjeva “Odiseju”

Legendarni pjevač se sprema za koncert u Sarajevu

Informacija da bi uskoro u Sarajevu u Bosanskom kulturnom centru (BKC) koncert trebao održati Leo Martin (72) sigurno će obradovati ljubitelje muzike u bh. prijestonici.

Beograd – Sofija

U bivšoj Jugoslaviji pamte ga kao šansonjera moćnog glasa s naočalima i leptir-mašnom, a upoznala ga je i publika u brojnim drugim zemljama. Osim “Odiseje”, Leo Martin vlasnik je i hitova „Kristina”, “Laku noć, draga”, „Dani”, „Jednom kad se zaljubiš”…

– Trenutno razgovaram o solističkom koncertu u Sarajevu. Ako se ne desi prije Nove godine, onda će biti odmah poslije. Posljednji sam put bio u Sarajevu prije dvije godine. Nastupao sam na „Baščaršijskim noćima“ i bilo je veoma lijepo – kaže na početku razgovora Leo Martin, koji već duže vremena živi na relaciji Beograd – Sofija.

Kako kaže, mnoge lijepe uspomene ga vežu za glavni grad BiH i uvijek se u njega rado vraća.

– Tu imam mnogo prijatelja i dragih ljudi. U Sarajevu su nastale mnoge moje pjesme. Koliko volim Sarajevo, najbolja je ilustracija podatak da kada sam tu trebao biti dva dana, ostajao sam tri sedmice. Sarađivao sam s Milanom Stuparom, Esadom Arnautalićem… Naravno, družio sam se i s kolegama. Pimpek (Davorin Popović, op. a.) mi je dao nadimak Car, često sam bio i s Kemalom Montenom. Nadam se da će se on vrlo brzo oporaviti nakon transplantacije bubrega i da ćemo ponovo dijeliti binu. Najčešće sam u kontaktu s Halidom Bešlićem. Čujemo se skoro svakog dana. Veoma smo dobri prijatelji. Kad mi se Halid javi, prvo mi otpjeva refren “Odiseje” – otkriva nam legendarni pjevač.

Hit parade

Zanimljivo je da je muzičku karijeru prvo počeo u inozemstvu, gdje je snimao za “Columbia Broadcasting System” (CBS).

– Prve dvije pjesme snimio sam za CBS 1967. godine. Moje dvije pjesme su postale hitovi u Evropi i učestvovao sam na hit paradama. Pjevao sam zajedno s Tomom Džonsom (Tom Jones), Engelbertom Humperdinkom (Humperdinck) i Mirej Matje (Mireille Mathieu)… Tako sam nekoliko godina živio širom Evrope. Ipak, najviše sam bio u Minhenu, gdje se nalazio studio CBS-a – kaže Martin.

Muzičku karijeru u rodnoj Jugoslaviji započinje 1969., po povratku iz Njemačke.

– Tada sam upoznao Vojkana Borisavljevića, koji je kasnije zaslužan za većinu mojih pjesama. S „Odisejom” sam trebao nastupiti na jugoslavenskom izboru za Pjesmu Eurovizije u Opatiji 1973. godine, ali sam zbog bolesti bio spriječen. Umjesto mene, pjesmu je izveo Dalibor Brun. S “Odisejom” sam se proslavio u Jugoslaviji i ona je stvarno postala veliki hit. Nakon mene snimile su je brojne kolege. Često sam je pjevao i na različitim muzičkim takmičenjima. Posebno me je oduševio Sarajlija Kerim Zeljković, koji je “Odiseju” otpjevao najbolje nakon mene – kaže legendarni pjevač.

Gluma mi je hobi

Osim muzike, njegova velika ljubav je i gluma.

– Glumio sam u nekoliko filmova, serija, predstava… Počeo sam iz radoznalosti. To je bio neki moj hobi. Ipak, ja sam na prvom mjestu instumentalista i muzičar pa tek onda pjevač – kaže Leo.

Kako sam postao Leo Martin

Leo Martin je umjetničko ime Miloša Jovića, koji je rođen 6. marta 1942. godine.

– Ovo ime sam bio izabrao u Njemačkoj i prije nego što sam snimao za CBS. Tako sam postao Leo Martin. Ovo ime mi je bilo melodično i veoma upečatljivo. Sve je to dio biznisa. Moji dokumenti i dalje se vode na Miloš Jović – kaže pjevač.

Autor: D. ZEBA -avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close