Edward Ferguson: Nova vlast u BiH treba da preuzme odgovornost

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Edward Ferguson u intervjuu za Agenciju ONASA govori o novoj vlasti u BiH, angažmanu međunarodne zajednice u BiH, ekonomskoj saradnji UK i BiH, pitanju Palestine, terorističkoj organizaciji ISIL…

Šta očekujete od nove vlasti u Bosni i Hercegovini?

– Ne očekujem da rade bilo šta više od svog posla i onoga zbog čega su izabrani – da upravljaju. To znači preuzimanje odgovornosti. Znači pravljenje kompromisa. Iznad svega, postizanje rezultata po pitanjima koji su zaista važna građanima ove zemlje, poput jačanja ekonomije, otvaranja novih radnih mjesta, smanjenja korupcije i unapređenja zdravstvenog i obrazovnog sistema. Nadamo se da će političke vođe djelovati u interesu države, a ne samo u svom ličnom ili interesu stranke.

Prema Vašem mišljenju, da li bi novoizabrana vlast u naredne četiri godine mogla provesti reforme za ubrzavanje euroatlantskog procesa BiH?

– Novi pristup EU, koji je nedavno predstavljen, a koji je rezultat britansko-njemačke inicijative, je izričito osmišljen da podrži i nagradi napredak po pitanju političkih, ekonomskih i reformi u polju funkcionalnosti, putem jednakog napretka u procesu pristupanja EU. Veliki broj stranačkih vođa mi je rekao da oni misle da bi cilj nove vlasti trebao biti postizanje statusa zemlje kandidata za EU u naredne četiri godine. Taj cilj potpuno podržavam. Ali, nema puno vremena i mnogo toga važnog se mora uraditi kako bi se podržala uspješna aplikacija. Zato je veoma važno da se bez zadrške formiraju vladajuće koalicije na svim nivoima i da one brzo počnu raditi na provođenju ambicioznog plana reformi.

Očekujete li snažniji angažman međunarodne zajednice u BiH?

– Ja mislim da smo već svjedoci snažnijeg angažmana međunarodne zajednice, kao podrške našoj inicijativi. To je odraz široko rasprostranjene zabrinutosti naših međunarodnih partnera zbog nedostatka napretka u BiH posljednjih godina. Dani kada je međunarodna zajednica nametala svoju volju Bosni i Hercegovini su iza nas. Mi ne možemo želiti da ova zemlja uspije više nego što to žele njene vođe i građani. Tako da glavna odgovornost leži na novim vlastima. Mi smo spremni da ih ohrabrimo i podržimo sa bilo kojim planom pozitivnih reformi, ali, također, želimo da se građani ove zemlje uključe i da traže od svojih vođa da povedu ovu zemlju u pozitivnom smjeru.

Da li je ekonomska saradnja BiH i Ujedinjenog Kraljevstva na zadovoljavajućem nivou, te da li firme iz Ujedinjenog Kraljevstva planiraju investirati u BiH?

– Određeni broj britanskih kompanija već investira u Bosnu i Hercegovinu. Britanski poslovni klub ima oko 100 članova i mnogi od njih uspješno posluju. Volio bih vidjeti više investicija u oba pravca. Ali, istina je da je za britanske kompanije ovo tržište puno izazova. Porezi i doprinosi javnom sektoru su vrlo visoki, a birokratija i korupcija odbijaju potencijalne investitore. Ako želimo više stranih investicija u BiH, onda se mora što više raditi na ozbiljnim socio-ekonomskim reformama, poput onih koje su navedene u Sporazumu o zapošljavanju i rastu. Mi znamo šta se treba uraditi. Sada je sve pitanje političke volje, a mi se nadamo da ćemo, odmah nakon uspostavljanja nove vlasti, vidjeti brži napredak.

Britanski parlament je usvojio neobavezujući prijedlog za priznanje Palestinske države. Smatrate li da će britanska vlada promijeniti trenutnu politiku o priznanju Palestine?

– Mi smatramo da su pregovori u pravcu dvodržavnog rješenja najbolji put za odgovor na palestinske želje. Britanska vlada ostavlja sebi za pravo da prizna palestinsku državu u trenutku koji mi odaberemo i za koji smatramo da je najbolji za uspostavljanje mira.

Šta je britanska vlada poduzela kako bi zaustavila terorističku odganizaciju ISIL, te kako se može riješiti ovaj problem?

– Ovi teroristi i kriminalci čine užasne zločine, a njihovi napadi su natjerali stotine hiljada ljudi da žive u raseljeništvu. Vlada zna da će za borbu sa ovom prijetnjom trebati vremena i strpljenja. Nije samo na UK da se bori sa ovom prijetnjom, moramo blisko surađivati sa velikim brojem partnera, uključujući SAD, naše evropske partnere, te posebno zemlje u regionu. No, bili smo veoma aktivni, kako u izgradnji jake diplomatske podrške u UN i šire, tako i u direktnoj vojnoj akciji. Britanski zračni napadi i prikupljanje informacija dio su odgovora koji predvodi iračka vlada i mi smo dio globalne koalicije koju čini više od 60 zemalja

Secesionistički pokreti u Evropi jačaju svakim danom. Mogu li ugroziti EU i današnje evropske granice?

– Svaka zemlja ima sopstvene specifičnosti, istoriju i kulturu. Najvažnije je da se u potpunosti poštuju domaći i međunarodni zakoni, kao što je bio slučaj sa referendumom o nezavisnosti Škotske. Ali, u nekim drugim zemljama, uključujući tu i Bosnu i Hercegovinu, pokreti za otcjepljenje bi bili nezakoniti i neustavni.

Postoji li bojazan o mogućoj infekciji ebole u Evropi?

– Najučinkovitiji način da se zaustavi širenje ebole na stanovništvo u Evropi je da se zaustavi napredovanje ove bolesti u Zapadnoj Africi. Zbog toga je britanski premijer imao tako aktivnu ulogu na nedavno održanom sastanku Evropskog vijeća na kome je pozvao evropske lidere na dogovor o zahtjevnom paketu mjera za borbu protiv ebole, te osigurao pomoć u iznosu od jedne milijarde eura. Ujedinjeno Kraljevstvo je već odvojilo 290 miliona eura na borbu protiv virusa ebole, naročito u Sijera Leoneu, gdje smo osigurali 700 ležajeva sa potpunom opremom i njegom, što je više nego utrostručilo kapacitete te zemlje, a u periodu od šest mjeseci smo obezbijedili njegu za skoro 8.800 pacijenata i podržali preopterećeno javno zdravstvo te zemlje u njenim naporima na suzbijanju ove bolesti.

Autor: Onasa

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close