PolitikaSvijet

Le Figaro: Rusija je danas slobodna, a Zapad rob političke korektnosti

U svom nedjeljnom izdanju francuski list Le Figaro je objavio izjavu francuskog pisca i političara Philippa de Villiersa, koji je povodom godišnjice smrti Aleksandra Solženjicina podsjetio kako da je ruski pisac upozorio na predstojeće duhovno propadanje Zapada. Doista, prema Philippu de Villiersu, ako prije Zapad bio bastion slobode, sada je postao talac volje Sjedinjenih Država i potrošačkog društva.

“Aleksandar Solženjicin je bio čovjek visoke kulture. Osim što je utjelovio patnje svih otpadnika, bio je i prorok “, za Le Figaro je izjavio francuski političar i pisac Philippe de Villiers, koji se osobno upoznao sa Solženjicinom.

U intervjuu na desetu obljetnicu smrti Solženjicina, De Villiers podsjeća kako je ruski disident u govoru povodom svečanog otvaranja spomenika Vandejskom ustanku revoluciju u Rusiji nazvao izravnom posljedicom Francuske revolucije i građanskog rata u zapadnoj Francuskoj.

Philippa de Villiers primjećuje da su prije pada Berlinskog zida disidenti djelovali samo na Istoku, u Sovjetskom Savezu, a NATO je bio utjelovljenje slobodnog svijeta. Ali sada se, prema njemu, sve radikalno promijenilo.

 

“Sada se Rusija oslobodila svake revolucionarne ideologije. To je slobodni svijet, dok je u mnogim aspektima Zapad šutljivi i zamišljeni porobljeni svijet. Postali smo kolonija političke korektnosti američkog tipa”, kaže francuski političar.

 

“Solženjicin je živio u doba Ivana Pavla II, koji je govorio o narodima, porijeklu kršćanstva i obiteljima. Živimo pod papom Bergogliom, svetim ocem “tabora svijeta” u kojem migranti u Europi označavaju drugi Kristov dolazak”, nastavlja Philippe de Villiers.

De Villiers pamti kako mu je Solženjicin jednom rekao: “Vama u Europi je zamagljen razum i stradat ćete. To će biti propast i velika bol. Bol od praznine. Sve vaše elite su izgubile pojam viših vrijednosti. Zapadni sustav se kreće prema svom konačnom stanju – duhovnoj iscrpljenosti. Bezdušnom pravnom formalizmu, racionalnom humanizmu i gubitku unutarnjeg života”.

Prema De Villiersu, Solženjicin je predvidio pojavu potrošačkog društva, nihilizma i apsolutnog individualizma.

U tom slučaju, Philippe de Villiers dijeli određene simpatije za Solženjicina prema Vladimiru Putinu. Kao što kaže francuski pisac i političar, razlog tih simpatija su nastojanja ruskog predsjednika da obnovi građanski, kulturni i duhovni život u zemlji, zbog čega je široko poštovan u ruskom narodu.

Osim toga, De Villiers primjećuje da je u svjetskim razmjerima Rusija sada u samom srcu policentričnog sustava, zajedno s Kinom i Indijom, za razliku od unipolarnog bloka u kojem se glas Zapada umuknuo pod težinom Sjedinjenih Država.

Prema De Villiers, kada se osobno sastao s Putinom, nazvao je europske sankcije protiv Rusije glupima, jer one udaljavaju Europu od Rusije. Prema francuskom političaru, budućnost Europe se više ne bi trebala pisati na američkom kontinentu. Rusija bi trebala biti vrijedna veza između Kine i Europe, za Le Figaro piše Philippe de Villiers.

Le Figaro

 

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close