Kolumne

Lažu nas – Je li problem CO2 prevara tisućljeća?

Lažu nas – Je li problem CO2 prevara tisućljeća, smanjenjem kojeg ćemo imati još veću glad?

“Još samo par godina i Zemlja će biti spaljena. Na njoj više ništa neće rasti, a voda će nam doći do ušiju”, tvrde znanstvenici i predsjednici. Za sve je odgovoran CO2 kojeg svi proizvodimo. Od uređaja do ljudi. Svi ćemo biti odgovorni  za transformaciju Europe i svijeta u Saharu. Međutim, opće je poznato da biljke trebaju CO2 za svoj razvoj. Čak imamo i uređaje za proizvodnju CO2 koji se koriste u staklenicima i plastenicima. Princip je jednostavan, više CO2 rezultira boljim i bržim razvojem biljaka.

Ovaj put vam donosimo jedan kratki vidio u kojem možemo vidjeti razvoj dvije identične biljke u prostoru u kojem imamo dvije različite količine CO2. Slika govori više od riječi. Biljka s većom koncentracijom CO2 bolje se razvija i raste. Ne samo u visinu, nego joj je i korijen puno jači. Interesantno.

Što možemo zaključiti kao laici? Trudimo li se smanjivati CO2 u prirodi vegetacija će biti slabija. Biljke će manje rasti, a time će biti i manje hrane. Još ako dodamo da svuda pričaju o vegetarijanstvu i veganstvu, priča postaje ozbiljnija. Smanjenjem CO2 u prirodi više ništa neće rasti ili će rasti puno slabije nego u staklenicima, gdje ćemo umjetno dodavati CO2.

Manje vegetacije znači i manje kisika, jer šume i biljke uzimaju CO2 a daju kisik. Nešto tu ne štima. Planirano smanjenje CO2 može imati strašne posljedice po Zemlju i njene stanovnike. Svaka transformacija CO2 u neki drugi proizvod ili nusproizvod zahtjeva identičnu količinu energije za stvaranje tog novog proizvoda koja je bila potrebna za proizvodnju CO2. Koju ćemo energiju koristiti za slične transformacije? Od Sunca ili vjetra? Bojimo se da i u ovoj transformaciji nešto ne štima. Rasipamo se skupom energijom, koju plaćaju mali ljudi, da CO2 pretvorimo u nešto što nam biljke već rade besplatno.

Ipak ludilo nije na strani logične osobe, nego na strani kvazi znanstvenika koji će napraviti milenijsku štetu. “Hvala im”.

L. R.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close