Lazović: Rezultati na izborima nisu na nivou onoga što su planirali

Predsjednik Unije socijaldemokrata (USD) Miro Lazović kazao je danas da rezultati koje su ostvarili na izborima nisu na nivou onoga što su planirali

(Fena)

“Naš plan je bio ulazak u skupštine Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona”, rekao je Lazović na pres-konferenciji.

Dodao je da su prema preliminarnim rezultatima, njihovi rezultati u Sarajevskom kantonu „tu na ivici cenzusa“.

“Moguće je da će još dodatna brojanja koja su u toku i USD približiti skupštinskim klupama u Kantonu Sarajevo. Ali bez obzira, i ako to ne bude, zadovoljan sam onim što je Unija postigla u infrastrukturnom jačanju, jer smo se prijavili na cijeli prostor BiH. Posebno me zadovoljava činjenica da smo u RS-u bili prijavljeni na svim izbornim jedinicama i za državni parlament iz RS-a dobili smo, za nas zavidnih, oko 700 glasova”, kazao je Lazović.

Po njegovim riječima, ukupni rezultati izbora su za njih bili prilično očekivani.

“Istorijska šansa za socijaldemokratiju i građansku ljevicu propuštena je 2010. godine. To je ono što zabrinjava, ali nas na neki način obavezuje da ‘hladne glave’ razmotrimo tu lijevu opciju, prije svega socijaldemokratsku, u kakvom se mi stanju sada nalazimo, i da ‘hladne glave’ pokušamo naći rješenje”, kazao je Lazović.

Naveo je da je rukovodstvo USD-a donijelo preporuku njemu kao predsjedniku i Kolegiju stranke da krene u proces, ne samo razgovora već i inicijativa ka okrupnjavanju političke scene.

Istaknuo je da ako se već stvorila jedna narodnjačka grupacija stranaka koju predvode SDA, HDZ, SDS, onda je potrebno da se u BiH jedna heterogena politička scena prebukirana ogromnim brojem političkih subjekata reducira i da se počne razmišljati o stvaranju jednog lijevog, građanskog, socijaldemokratskog bloka.

“Ne samo socijaldemokratskih partija koje nose taj prefiks već i drugih partija koje baštine ideju socijalne pravde, koje baštine ideju jedne građanske BiH”, kazao je Lazović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close