-TopSLIDEBiHPolitika

Lazović: Platformi za progres treba vremena, DF se bori za državu

U Sarajevu je održan treći sastanak probosanskih građanskih stranaka o potencijalnom ujedinjenju i zajedničkom nastupu na Općim izborima 2022. godine. Miro Lazović kazao je kako su dogovorili daljnje korake, pa i o tome da li će nastupiti kao jedna stranka. O tome će se znati više na narednom sastanku koji će biti održan za mjesec dana. Govorio je i o mogućim koalicijama.

Kako je rekao u Danu uživo, Platforma za progres je kao mlada stranka tražila malo vremena da razmisli o tome i da upozna svoje članstvo o svemu.

“U BiH se mora pokrenuti proces okrupnjavanja političke scene i drago mi je da se to konačno dešava. I čuli smo da je danas SDP najavio da u RS pokreće inicijativu za stvaranje Bh. bloka. To je dobro”, rekao je Lazović.

Govoreći o mogućnostima ovih pet stranaka (Demokratska fronta, Platforma za progres, Socijaldemokrati, Građanski savez i Pokret socijalne pravde i demokratije) koje se žele ujedniti, kazao je da je njihov kapacitet respektabilan i da su na izborima skupa imali oko 80.000 glasova.

Komentirao je to što je DF s njima u pregovorima, a u vlasti je sa SDA.

“DF je imala posljedice zbog izlaska iz Šestorke i nosi teret toga što je u SDA, ali da im ne zamjeram što svoje principe brane na državnom nivou”, rekao je Lazović.

Na pitanje ima li prostora za “trojku” ili su dijametralno suprotni u stavovima, kazao je kako im nisu stavovi dijametralno suprotni već da su im čak i slični. Ipak, komentirajuće njihove pregovore sa strankama iz RS, kazao je kako mu se “čini da idu malo brzo, a da nisu definisali neke stavove vezano za BiH”.

“Ono što ja zagovaram je da novi politički subjekt mora napraviti 10 krucijalnih principa na kojima želi graditi građansku, sekularnu državu, ravnopravnu, koja se približava EU i principu rješavanja unutrašnjih problema poput borbe protiv korupcije. Ko prihvati te principe može biti partner, nikoga ne bih eliminisao, ali ta platforma mora biti vodilja. Ako napravimo dobar rezultat i neko želi koaliciju poput SDA, ona će morati pratiti nas. To su principi demokratskog i modernog svijeta”, rekao je Lazović.

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close