Lazović: Historijski čin izbora unutar SDP-a

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i kandidat za stranačkog predsjednika Miro Lazović kazao je da načinom izbora predsjednika ove stranke, gdje svi reevidentirani i registrirani članovi SDP-a imaju pravo birati predsjednika, ova partija otvora novu stranicu na bh. političkoj sceni.

(Fena)

Ocijenio je da je to historijski čin izbora unutar SDP-a, u kojem su mehanizmi i procedura predlaganja, kandidiranja, podrške i izbora potpuna novina, u odnosu na dosadašnju praksu.

– Tokom procesa prikupljanja potpisa podrške za kandidaturu, spoznao sam da pojedini članovi SDP-a imaju dilemu da li će se svojim potpisom zamjeriti, iz bilo kojih razloga, nekom od drugih kandidata. Ovakva svijest bi trebala biti izvan nastojanja kreiranja SDP-a kao demokratske partije – podvukao je Lazović.

Napomenuo je da oni koji su se kandidirali za funkciju predsjednika, moraju biti primjer građenja istinskih unutrašnjih demokratskih odnosa na bazi međusobnog povjerenja i uvažavanja.

– Ako u ovome uspijemo, SDP će s bilo kojim kandidatom koji bude izabran za predsjednika, imati šansu da se vrati na pozicije socijaldemokratije i vodeću ulogu u integraciji bh. društva i države – mišljenja je Lazović.

Stoga je pozvao sve kandidate, da javno daju jedni drugima podršku, da bi se članstvo oslobodilo predrasuda i negativnih stečenih stereotipa jer samo partija koja je unutar sebe demokratska može graditi demokratsku državu.

Svim kandidatima za stranačkog predsjednika, Lazović je izrazio podršku, vjerujući da se će takva njegova inicijativa naići na razumijevanje, saopćeno je iz Centar za informiranje SDP-a BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close