LifestyleTehnologija

Laž s Facebooka uništila mu život

Kenneth Rothe, 74.-godišnji Australac mirno je živio jednom malo gradu na australskoj obali upravljajući s dva hotela sve dok mu prije dvije godine jedna objava, odnosno laž s Facebooka nije uništila život te se na kraju morao odseliti iz grada.

Naime, 2014. jedan je muškarac na Facebooku napisao kako su Rotheova dva hotela raj za pedofile koji u njima odsjedaju te je pozvao druge korisnike Fejsa da prošire ovu objavu kako bi upozorili što više ljudi.

Iako je Roth pozvao Davida Scotta da ukloni ovu objavu s Facebooka jer nije istinita, on je to odbio učiniti iako, kako je to pokazala naknadna sudska odluka, nije imao nikakvih dokaza kojima bi opravdao sporne tvrdnje.

Nakon što se vijest o “hotelima za pedofile” proširila, Rothe je počeo primati brojne anonimne telefonske pozive, a kako prenose na Sydney Morning Heraldu, njegov je život dva puta bio u opasnosti – nakon jednog napada (napadač ga je prije udarca upitao je li on pedofil) završio je šest mjeseci u bolnici.

S obzirom na ove optužbe, napade i veliki pritisak, Rotheu i njegovoj porodici nije preostalo ništa drugo nego napustiti grad u kojem su godinama živjeli i podići tužbu protiv Scotta.

Na sudu je uspio dokazati kako su optužbe s Facebooka lažne i kako nema nikakve veze s pedofilima te je u svojim hotelima nekada pružao smještaj osobama s porodičnim problemima.

Sutkinja Judith Gibson, koja je presudila u korist Rothea kojem Scott mora platiti 115 hiljada dolara, napomenula je kako je sporna objava na Facebooku imala “devastirajući efekt na Rothea” te Scott ničim nije dokazao niti se trudio dokazati teške optužbe koje je objavio na društvenoj mreži, prenosi hrvatski porta Zimo.

Dodala je kako anonimnost i veliki doseg interneta i društvenih mreža predstavljaju veoma  opasan alat u rukama osoba koji žele poniziti i trolati druge članove zajednice.
(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close