Laundroid – japanska veš mašina koja pere, suši i slaže odjeću

Na tržištu naredne godine

Saradnjom Panasonica, Daiwa Housea (japansko građevinsko preduzeće) i Seven Dreamersa (japanska kompanija koja se bavi svemirskim tehnologijama) nastao je Laundroid.

Zahvaljujući tehnologiji konačno stiže rješenje koje će značajno olakšati mrzak i naporan posao pranja odjeće. Saradnjom Panasonica, Daiwa Housea (japansko građevinsko preduzeće) i Seven Dreamersa (japanska kompanija koja se bavi svemirskim tehnologijama) nastao je Laundroid, automatizovana i robotizovana veš mašina rublja nemalih dimenzija. Riječ je o uređaju koji je u stanju oprati, osušiti i složiti majice, hlače, suknje te peškire.

U petominutnoj demonstraciji održanoj na Combined Exhibition of Advanced Technologies (CEATEC) događanju, koje se održava u Tokiju, u prototip Laundroida je putem posebnog otvora ubačena zgužvana majica. Nakon pet minuta ta majica je iz uređaja izašla uredno složena.

Laundroid za svoj rad koristi dvije komponente – računarsku analizu fotografije komada odjeće (koja služi za identifikaciju odjeće koje se ubacuje u uređaj) i robotizovanu komponentu (služi za proces pranja, sušenja i slaganja odjeće).

Komercijalizacija uređaja započinje već iduće godine kada će se na tržištu naći model koji ima samo funkciju slaganja veša, dok će se do 2020. godine naći Laundroid s funkcijama pranja, sušenja i slaganje te puno manjim dimenzijama od sadašnjeg prototipa koji veličinom odgovora dimenzijama frižidera.
(NN)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close