Ostali sportoviSport

Larisa Cerić osvojila sedmo mjesto na SP

TOKIO, (Patria) – Na Svjetskom prvenstvu u Tokiju 2019. Larisa Cerić je osvojila 7. mjesto, a kako navode iz Judo saveza BiH igrom žrijeba je spriječena da napravi više od toga. Nakon pobjede nad predstavnicom Njemačke Jasmin Kuelbs /10:0/ i pobjede nad predstavnicom Ukrajine Galyna Tarasova u četvrtfinalu na tri opomene poražena je od predstavnice Japana Akira Sone, kao i u repasažu od aktuelne prvakinje svijeta Japanke Asahine Sarah. 

Plasmanom među 7 najboljih na planeti Larisa je osvojila novih 520 bodova za Olimpijske igre.

“Ostaje žal što nismo uspjeli odbraniti srebrenu svjetsku medalju sa SP 2017. iz Marakeša i bronzanu medalju sa SP iz Bakua 2018., ali i ovaj plasman uz srebro 2019. sa Evropskih igara u Minsku i srebra sa EP potvrda je da je Larisa jedna od najboljih na planeti u najatraktivnijoj ženskoj kategoriji + 78 kg”, navode iz Judo saveza BiH.

S početka SP u Tokiju nastupio je i judo reprezentativac BiH Petar Zadro i sa dvije pobjede ostvario plasman među 32. Reprezentativac Harun Sadiković poražen je od brončanog sa jednog od prethodnih SP Brazilca Silve.

Sumirajući nastup takmičara selektor Branislav Crnogorac je istakao da to nije bilo najbolje izdanje bh. judista.

“Naravno da se od Larise Cerić očekivalo da ponovi rezultate sa prethodna dva SP, ali sportska sreća nam je okrenula leđa, šta reći kad se u repasažnoj borbi izvuče u tom trenutku još uvijek aktuelna prvakinja svijeta Japanka Asahina. Larisa Cerić je trenutno 3. mjesto na Svjetskoj ranking listi i to nas sve čini spokojnim i budi nadu dobrog nastupa na OI Tokio 2020 u ovoj istoj dvorani Budokan, gdje je judo prvi put postavljen na program Olimpijskih igara daleke 1964. godine”, kazao je Crnogorac. 

Larisa je nakon borbe izjavila da joj žrijeb nije bio naklonjen.

“Ipak dobiti dvije Japanke koje su za mene u ovom trenutku bile nepremostiva prepreka, ali već u našim narednim susretima vjerujem da ću sa njima puno bolje raditi, jer sam osjetila da mogu doći do pobjede. Sedma na SP, novi bodovi za SRL to i nije tako loše, znam da su svi očekivali više, naravno i sama sam vjerovala da mogu do medalje, ali uz sve je uvijek potrebno i malo sportske sreće”, poručila je Cerić. 

Kvalifikacijski turniri se nastavljaju, a sljedeći nastup bh. tima je na GRAND SLAM u Abu Dabiju. 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close