Lagumdžija o novom pristupu EU: Možemo pregovarati i stotinu godina

Novi pristup učešća Evropske komisije u Bosni i Hercegovini još nema konačnu formu, ali su njegove konture dogovorene na susretu evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea, predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, premijerke RS-a Željke Cvijanović i premijera FBiH Nermina Nikšića.

Oslobođenje

Ovo je  izjavio Zlatko Lagumdžija, zamjenik predsjedavajućeg VMBiH, ministar vanjskih poslova i predsjednik SDP-a BiH.

Füle nakon Fülea

On je istakao kako će se u narednih 10 do 15 dana znati postoji li spremnost evropskih zvaničnika za jedan drugačiji, svježiji i kreativniji način pristupanja reformama u BiH.

– Sa ovakvim se ne može očekivati da se ispune svi kriteriji. Potreban nam je manji birokratski pristup, koji će jačati institucionalne kapacitete, kazao je Lagumdžija i kroz primjer mehanizma koordinacije ustvrdio da BiH “nije zemlja kao druge i da sa ovakvim ustavnim aranžmanom možemo ako se nešto ne promijeni, doći u poziciju da stotinu godina pregovaramo sa EU”.

Najavio je da će se naredne sedmice u Londonu održati skup EBRD-a na regionalnom nivou, čiji će jedan od uvodničara biti upravo Šefan Füle. To je prilika, ocijenio je Lagumdžija, da se daju smjernice i dođe do rješenja koja će ubrzati provedbu procesa usaglašavanja zakonodavstva BiH sa pravnom stečevinom EU.

Provedba presude Sejdić – Finci kao jedan od uvjeta koji će se morati uraditi na putu ka EU integracijama, zaključio je Lagumdžija ostaje, no sve to mora biti dvosmjerna ulica.

Borba sa Hrvatskom

– Nama su iz Evropske komisije, mislim 2008, kao preduslov za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, naložili reformu policije. Taj projekat koji je tada označavan kao najuspješnija, pokazao se sada šest godina poslije kao najneuspješnija reforma. Od kada je Mevlid (nije se mogao sjetiti prezimena pa je pitao prisutne kako ono?; Jašarević, op. a) pucao u zrak i na Ambasadu SAD-a u Sarajevu, vidi se da ona nije uspjela. I u nedavnim događanjima (protestima, op. a) pokazao se izostanak i nekoordiniranost bezbjednosnih agencija. Tada je rečeno da se mi dogovorimo i pod njihovim pritiskom napravljeno je nešto što je nakaradno. To se ne treba ponoviti, ocijenio je Lagumdžija.

Iako ugovor o SSP-u nije još na snazi, u toku je “borba” sa Hrvatskom, rekao je Lagumdžija da se zaštiti domaća poljoprivredna industrija od nelojalne konkurencije.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close