Lagumdžija i Davutoglu manipulišu žrtvama

Izjava Zlatka Lagumdžije, ministra inostranih poslova BiH, da je u BiH tokom rata poginulo više od 300.000 ljudi predstavlja manipulaciju žrtvama, smatra većina sagovornika. Podsjećanja radi, Lagumdžija je, zajedno sa turskim ministrom spoljih poslova Ahmetom Davatogluom, u “Vašington postu” napisao tekst o potrebi zaustavljanju nasilja u Siriji i tom prilikom je povukao paralelu sa BiH.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, smatra da ovo predstavlja zloupotrebu pozicije ministra inostranih poslova i da Lagumdžija treba da odgovara pred Parlamentarnom skupštinom BiH.

“On koristi mjesto ministra inostranih poslova pokušavajući islamske zemlje da iskoristi za pridobijanje simpatija da bi se BiH pretvorila u islamsku državu. To su veoma ozbiljne zloupotrebe”, istakla je Majkićeva.

Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990, rekao je da nije pročitao tu izjavu, ali da se generalno zalaže da niko ne bi trebalo da manipuliše brojem mrtvih.

“Ja zagovaram da broj žrtava bude stvar povjesnih istraživanja i da se odmaknemo od manipulacije u dnevnopolitičke svrhe”, rekao je Raguž.

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u parlamentu BiH, ističe da od Nebojše Radmanovića, srpskog člana Predsjedništva, očekuje da se oglasi, jer je, kako je navela, Lagumdžija istupio kao ministar spoljnih poslova bez usaglašavanja stava sa Predsjedništvom.

“Očigledno je da je ova izjava namijenjena za unutrašnje političke svrhe. Podsjećam da je on jednom zamalo bio smijenjen zbog instrukcije u vezi sa Sirijom u Ujedinjenim nacijama”, navela je Pandurevićeva.

Ševket Hafizović, delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, rekao je da je brojka od 300.000 “vjerovatno prenaglašena”, te da bi u cilju utvrđivanja istine trebalo fomirati komisiju koja će utvrditi istinu.

Damir Mašić, član Predsjedništva SDP-a i portparol, rekao je da nije u BiH.

Mirsad Tokača, autor “Bosanskog atlasa mrtvih”, rekao je da je njihovo desetogodišnje istraživanje pokazalo da je u BiH poginulo oko 100.000 ljudi, od čega su 60 odsto Bošnjaci.

 

(Nezavisne)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close