Lagumdžija: BiH ima još 15 dana da izmijeni Krivični zakon

Nakon neuspješnog pokušaja usvajanja prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, što je bio jedan od dva uslova Komiteta eksperata Vijeća Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL), ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija kazao je u izjavi za Anadoliju kako je iz MONEYVAL-a stigla jasna obavijest da će deklaracija ovog Komiteta biti upućena FATF-u, koji će početi sa primjenjivanjem restriktivnih mjera.

Lagumdžija je pojasnio kako će FATF (Financial Action Task Force on Money Laundering), Operativna grupa za finansijske transakcije, po dobijanju deklaracije, započeti proces pripreme restriktivnih mjera, koje će biti potvrđene na narednom plenarnom zasjedanju ove grupe u Parizu, 24. juna.

“Mi imamo šansu još 15 dana, jer FATF je počeo pripreme, a ukoliko ne izmijenimo krivični zakon, one će biti potvrđene 24. juna. Ukoliko uspijemo da dođemo do toga, postoji mogućnost da se to zaustavi”, pojasnio je Lagumdžija.

Ukoliko plenarno zasjedanje potvrdi restriktivne mjere, a nakon toga se ispune traženi uslovi, Lagumdžija je istakao kako će nakon toga biti potrebno puno vremena da se te mjere ukinu.

“Ako ništa ne uspijemo napraviti, naći ćemo se u situaciji u kojoj neće trpiti nijedan entitet, nijedan konstruktivni narod, nijedna firma, pojedinac, već će trpiti čitava zemlja, svi njeni građani, sve firme iz BiH, svi pojedinci koji imaju međunarodne finansijske transakcije prema BiH”, naglasio je Lagumdžija.

Dom naroda PSBiH jučer je usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma koji je bio prvi uvjet MONEYVAL-a.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close